Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Сербія хочуть підписати угоду про стратегічне партнерство


Прем’єр Росії Володимир Путін, Белград, 23 березня 2011 року
Прем’єр Росії Володимир Путін, Белград, 23 березня 2011 року

Белград – Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін у середу побував із візитом у Белграді. Головна тема його розмов із керівниками Сербії – співробітництво між обома країнами у сфері енергетики.

Візит російського прем’єра до Белграда тривав кілька годин. Володимир Путін зустрівся з президентом Сербії Борисом Тадичем, прем’єр-міністром Мирком Цветковичем та з лідерами парламентських фракцій.

У сербській столиці напередодні та під час візиту були запроваджені надзвичайні заходи безпеки. Чотири тисячі поліцейських фактично заблокували місто, зокрема, ті райони, через які проїжджав російський прем’єр.

Борис Тадич заявив, що через кілька місяців буде підписана угода з Росією про стратегічне співробітництво. При цьому він не повідомив подробиць. Ооглядачі роблять висновок, що угодою будуть охоплені як економічні, так і політичні стосунки.

Борис Тадич та Володимир Путін зазначили, що між двома країнами немає політичних розбіжностей.

Сербський президент сказав: «Росія є одним із найзначніших партнерів нашої країни. Вона є країною, з котрою маємо зразкові стосунки, з якою маємо найвищий можливий рівень згоди у всіх ланках міжнародної політики. Росія є країною, котра дала суттєву допомогу та підтримку Сербії в справі збереження територіальної цілісності щодо Косова і Метохії».

Російський прем’єр зазначив, що дві країни разом докладатимуть зусиль для того, щоб євроінтеграція Сербії не завдала шкоди російсько-сербським відносинам.

Газопровід «Південний потік» хочуть завершити у 2015 році

А щодо економіки, то співрозмовники пообіцяли, що газопровід «Південний потік», через який мають постачати російський газ до країн Європи, буде завершений у грудні 2015 року. Російська сторона висловила готовність збільшити імпорт товарів із Сербії, оскільки наразі сербський дефіцит становить півтора мільярда доларів на рік. Сербія експортує до Росії овочі, фрукти, машини та ліки, а з Росії імпортує нафту та газ.

Сербські націоналісти та правоцентристські партії постійно наполягають на тому, що Сербія повинна поглиблювати зв’язки з братами-росіянами. Путіна нещодавно проголосили почесним громадянином сербського містечка Зубін-Поток, що в Косові. Йому також призначили почесний докторат Белградського університету. В пресі з цього приводу було надруковано кілька негативних реакцій. Автори публікацій наголошували, що Путін не є науковцем і не слід плутати науку й політику.

Офіційні джерела не пояснили, чому Путін не відвідав столичний університет та чому вручення почесної грамоти відкладено на невизначений час. Замість того він увечері, на завершення візиту, побував на стадіоні й дивився матч між молодіжними командами белградської «Червоної зірки» та «Зеніту» із Санкт-Петербурга.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG