Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна комісія звітувала про минулорічні події в Киргизстані


Міжнародна незалежна комісія представила в Бішкеку звіт про свої дослідження трагічних подій на півдні Киргизстану влітку минулого року. Тоді в сутичках між киргизами і узбеками загинуло більше 400 осіб, з них, згідно зі звітом, 74 відсотки – узбеки.

Уряд Киргизстану не виконав своїх зобов’язань щодо захисту громадян під час міжетнічних зіткнень, а однією з причин трагедії є політичний вакуум, – такі основні висновки Міжнародної комісії.

Як сказав на прес-конференції голова комісії Кіммо Кільюнен, під час червневих подій держструктура Киргизстану була вкрай крихкою, збройні сили цієї країни не отримали інструкцій і не були використані для контролю ситуації, тоді як уряд мав на півдні дві тисячі військових.

Під час дослідження не підтвердилася інформація про те, що до подій на півдні Киргизстану причетні інші держави або міжнародні терористи. Зазначається також, що події на півдні Киргизстану не кваліфікуються як воєнний злочин або геноцид, хоча мають місце злочини проти людяності.

Міжнародна комісія працювала в Киргизстані з жовтня минулого року. Її висновки засновані на численних інтерв’ю свідків, офіційних документах, тисячах фотографій та відеоматеріалів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Киргизстану.
XS
SM
MD
LG