Доступність посилання

ТОП новини

Кожна райрада на Луганщині буде як Рейхстаг


Україна мавпує Росію, де той самий «прапор Перемоги» і його копії є предметами офіційних церемоній на 9 травня
Україна мавпує Росію, де той самий «прапор Перемоги» і його копії є предметами офіційних церемоній на 9 травня

Луганськ – День Перемоги у різних регіонах України сприймають по-різному. На Львівщині його не святкуватимуть, а вшанують пам’ять загиблих у роки Другої світової війни. Львівські депутати також вимагають від Президента Януковича не підписувати зміни до Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років», в яких ідеться про використання прапора Перемоги. А на Луганщині не чекають на рішення Президента і вже зобов’язали місцеві органи влади вивішувати червоні прапори.

Перший заступник голови облради Євген Харін на зустрічі з місцевими депутатами зажадав обов’язкового вивішування червоних прапорів.
Євген Харін, заступник голови Луганської обласної ради

«Червоний прапор повинен бути на будівлі міської ради – однозначно. Тому що є рішення Верховної Ради, і є те рішення, яке в нас діє, слава Богу, третій рік. Обов’язково візьміть під свій контроль, шановні колеги», – наголосив Євген Харін.

Тим часом рішення Верховної Ради про зміни до закону, які мають запровадити використання не просто червоних прапорів, а копій так званого «прапора Перемоги», ще не підписане Президентом і не набуло чинності.

А третій рік діє рішення Луганської облради, яке узаконило використання червоних прапорів, але це була тільки рекомендація.

У тому рішенні депутатів, зокрема, мовилося, що 9 травня на будівлі обласної ради поряд із синьо-жовтим встановлюватимуть ще і «червоний прапор із символікою часів Великої Вітчизняної війни». Робити це обласні депутати рекомендували також місцевим радам Луганщини.

Депутати Луганської міської ради ухвалили схоже рішення, долучивши до його виконання комунальні заклади. Вивісити червоний прапор Перемоги знову ж таки лише рекомендували.

Абсурд чи увічнення Перемоги?

Директор 44-ї луганської школи Віктор Шутов каже, що Державний прапор України обов’язково вивісить, а червоний прапор – навряд чи, бо ж грошей на його придбання не виділили.

Та й сама ця ідея, на думку Віктора Шутова, виглядає абсурдною. Адже це знамено має бути копією прапора 150-ї стрілецької дивізії, з усім її позначенням на полотнищі – саме той прапор, за офіційною радянською і російською історією, і був встановлений над Рейхстагом у Берліні наприкінці війни з нацистською Німеччиною.

«Торік я бачив червоний прапор цієї стрілецької дивізії, яка встановила його над Рейхстагом. Так ось цей прапор висів над Ленінською райрадою у Луганську. А я кажу: цей же прапор встановили над фашистським Рейхстагом. А якщо ми його поставили над Ленінською райрадою, то ми приходимо до абсурдної ситуації, що Ленінська райрада – це фашистський Рейхстаг», – вважає Віктор Шутов.

Натомість мешканці Луганська на ініціативу політиків реагують спокійно. Більшість луганців, опитаних Радіо Свобода, не проти побачити 9 травня на будівлях червоні прапори. Щоправда, дехто так і не знає, що це має бути зовсім не старий радянський прапор.

– Нормальне рішення. У Великій Вітчизняній війні, у Другій світовій перемогла не тільки Україна, а Радянський Союз, тому один день повисіти цей прапор має право.

– Наших ветеранів залишилося так мало. Думаю, що їм буде приємно побачити червоний прапор.

– Ну, звичайно, я ставлюсь до цього негативно. У нас прапор, як відомо, не червоний. В офіційних випадках має вивішуватися лише Державний прапор України.

– Хай висить червоний. Одне іншому не заважає.

– Для мене не принципово, який прапор на адміністративній будівлі. Але нашим депутатам потрібно більше думати про проблеми ветеранів, як вони зараз живуть і що потрібно зробити, щоб у них було достойне життя.


У Луганську червоні «прапори Перемоги» можна замовити в спеціалізованій фірмі. Продають їх майже по 300 гривень за штуку. Державний прапор України у крамниці цієї ж фірми коштує втричі дешевше.

До цієї теми:

Як радянська пропаганда створювала легенду про червоний прапор над Рейхстагом – зовсім інший, не той, що «прапор Перемоги» 150-ї дивізії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG