Доступність посилання

ТОП новини

Червоний прапор «переміг» у парламенті


Київ – Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає офіційне використання червоного Прапора Перемоги поруч із Державним синьо-жовтим 9 травня та під час інших урочистостей, пов’язаних із так званою Великою вітчизняною війною 1941–1945 років.

Цю ініціативу підтримали 260 депутатів із фракцій парламентської більшості. Натомість опозиція засудила використання червоного прапора поруч із державним, назвавши цю ініціативу антиукраїнською.

Закон «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років (щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги)» розглядали за скороченою процедурою, яка не передбачала широкого обговорення. Депутати-нашоукраїнці намагалися блокувати парламентську трибуну, проте регіонали та комуністи не дали цього зробити. Відтак нашоукраїнці на знак протесту розгорнули перед трибуною державний прапор, а комуністи натомість – червоний Прапор Перемоги.

Згідно з законом, Прапор Перемоги має бути копією «штурмового прапору 150-ї ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії», встановленого над будівлею німецького Рейхстагу в Берліні наприкінці війни в Європі.

Генерал Кузьмук порадив не дивитися на червоний прапор вовком

Один зі співавторів документу, депутат-регіонал, колишній міністр оборони Олександр Кузьмук наголосив, що йдеться не про прапор СРСР, і закликав не акцентувати увагу на кольорі Прапора Перемоги.

«Ми достатньо вивішуємо прапорів і виносимо їх на майдани і не підраховуємо свої збитки, – зауважив він у відповідь на питання про вартість виготовлення символіки до дня Перемоги. – Я хотів би, щоб ви не акцентували на червоному прапорі. Червоне є на прапорах багатьох країн світу. Мова йде не про червоний прапор, а про штурмовий прапор реальної дивізії, яка встановила його над рейхстагом».

«Ну, але ж він не зелений?» – перепитав журналіст. На що депутат-регіонал порадив не реагувати на червоний колір, «як зграя вовків».

Новостворена депутатська група «Реформи заради майбутнього» також більшістю голосів підтримала офіційний статус Прапора Перемоги. «Всі патріоти – і на Західній, і Східній Україні – боролися за незалежність України, і до цих людей треба сьогодні ставитися з повагою», – аргументував підтримку Прапора Перемоги речник цієї групи, колишній бютівець Валерій Камчатний.

Одні Прапор Перемоги вивішуватимуть, інші – зриватимуть

Не підтримала законопроект фракція НУНС. Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій заявив, що ухвалення закону про прапор перемоги є кроком до роз’єднання українського суспільства.

«Цей прапор не має місця в українській державі! Ви хочете посіяти розкол у суспільстві? Це є завдання Кремля, Партії регіонів і комуністів, щоб 9 травня посварити між собою ветеранів війни та українських патріотів, щоб одні вішали червоний прапор, а інші зривали. Ви хочете розколоти Україну?!» – звернувся Андрій Парубій до представників парламентської більшості.

Фракція «БЮТ-Батьківщина» виступила з заявою, в якій назвала нав’язування асоціації «перемога – Радянський Союз» відвертим цинізмом із боку влади. «Перемогу у Другій світовій війні здобули люди і народи, а не Компартія Радянського Союзу і Сталін», – мовиться в заяві. У «БЮТ-Батьківщині» переконані, що в державні святкові дні слід використовувати лише Лержавний прапор України.

У відповідь на критичні зауваження перший віце-спікер Адам Мартинюк навів на користь застосування червоного прапора соборницькі міркування. «Складається враження, що дехто з вас ще й сьогодні хотів би, щоб Західна Україна, Буковина і Закарпаття залишалися під владою інших держав, а не в складі самостійної України, – заявив Адам Мартинюк, звертаючись до опозиціонерів. – Тому що не було б 45-го року – не було б України!».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG