Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Іспанія, Греція й Німеччина почали менше відмовляти українцям у візах


За даними Європейської комісії, кількість візових відмов українцям зменшилася з 5% у 2009 році до 4% у 2010-му. Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ.

За повідомленням, при цьому помітним є суттєве зменшення кількості візових відмов окремими державами-членами ЄС: Іспанією – з 14,7% до 2%, ФРН – з 10% до 6%, Грецією – з 10% до 3%.

Загальна кількість виданих віз, за цими даними, збільшилася на 70 тисяч, частка багаторазових віз перевищила показники попередніх років і становила понад 27%.

Водночас, як зауважили в МЗС, спостерігається низка порушень положень угоди про спрощення оформлення віз окремими дипломатичними та консульськими установами держав-членів Євросоюзу.

За оцінкою української сторони, залишаються надмірними вимоги щодо великої кількості допоміжних документів, які мають подавати громадяни України для оформлення шенгенських віз; спостерігаються випадки невмотивованого ухилення від видачі багаторазових віз терміном дії від одного до п’яти років громадянам з позитивною візовою історією, що призводить до латентного подорожчання вартості візи.

Українська сторона наголосила на неприпустимості порушення положень Угоди про спрощення оформлення віз. За результатами засідання спільного візового комітету з реалізації угоди між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз 5 травня в Брюсселі сторони домовилися, що Євросоюз вживатиме подальших заходів, спрямованих на удосконалення практичної реалізації угоди.

За наполяганням української сторони делегація ЄС погодилася прискорити роботу щодо складання і погодження уніфікованого переліку документів, що мають подаватися громадянами України до консульських установ держав-членів ЄС на території України для оформлення віз.

Також порушувалося питання про надання громадянам України вичерпної інформації про причини відмови в оформлені візи, а також детального роз’яснення порядку оскарження таких рішень.
XS
SM
MD
LG