Доступність посилання

ТОП новини

Уряд закупив китайську гречку за завищеною ціною у 2,5 рази – Ар’єв


Народний депутат України (фракція НУНС) Володимир Ар’єв заявив, що в Державній продовольчо-зерновій корпорації України (ДПЗКУ) у відповідь на його депутатський запит про вартість ввезеної в Україну з Китаю гречаної групи йому назвали цифру 1750 американських доларів за одну тонну, тоді як фахівці називають максимальну ціну 700 доларів за одну тонну, пише газета «Дзеркало Тижня. Україна».

«Ціна однієї тонни товару становить 1750 доларів на умовах CIF (Одеса), тобто ціна в Одесі – 14 тисяч гривень за тонну... При цьому професіонали, які працюють на зерновому ринку, і до яких я одразу звернувся за роз’ясненнями, заявили, що це дорого. Навіть занадто дорого для такої гречки, яку виробляють у Китаї, і навіть з урахуванням CIF (страховка і транспортування, – ред.)», – сказав Володимир Ар’єв.

За його словами, максимальною ціною для постачання китайської гречки в Україні фахівці називають не більше за 700 доларів. «Тобто ціна в 1750 долрів абсолютно неадекватна і значно завищена. Абсолютно не зрозуміло, на що пішли ще 1000 доларів», – наголошує народний депутат. «Тим паче не зрозуміло, навіщо закуповували цю гречку в Китаї, якщо вона виявилася дорожчою, ніж українська», – зазначив депутат.

Він також зауважив, щ у своїй відповіді ДПЗКУ відзначає, що після транспортування до регіонів першої партії гречки, ціна її продажу в роздробі враховуватиме «мінімальні фіксовані торговельні націнки з урахуванням витрат на розмитнення і доставку». Раніше Верховна Рада спеціально під закупівлю китайської гречки скасувала мито на її імпорт, встановивши на рівні 0%. «Тобто, виходить, що в ДПЗКУ цим хочуть виправдати необґрунтовано високу ціну гречки. Адже, як розповіли в уряді, її продаватимуть населенню по 19 гривень за кілограм, а не по 14 гривень, як анонсувалося раніше», – зауважив Ар’єв.

Крім того, за його словами, у запиті він просив розкрити інформацію про проведені тендери. Так, за версією ДПЗКУ, після «попереднього моніторингу зернового ринку України на предмет визначення контрагента для термінових постачань гречаної крупи з Китаю», було обрано відому компанію «Хліб Інвестбуд», обґрунтовуючи це тим, що вона «найоперативніше зможе здійснити закупівлю» і раніше вже «підтвердила свої можливості успішним виконанням аналогічних контрактів». «Таким чином, з тієї інформації, яку вони мені надали, випливає, що ніякого тендера фактично не було», – наголосив Володимир Ар’єв.

Газета «Дзеркало Тижня. Україна» нагадує, що контракт із китайською стороною на постачання 20 тисяч тонн гречки до України було укладено в середині лютого поточного року. Лише наприкінці квітня перша партія – 504 тонни крупи – прибула до Одеси. В уряді пообіцяли, що протягом травня гречку доставлять на прилавки по всій країні.
XS
SM
MD
LG