Доступність посилання

ТОП новини

США: попит на нафту й пальне знижується


Це ілюстраційне фото застаріло – цін у 3 з чимось долари за галон уже немає, зараз вона перевищує 4 долари за майже 3,8 літра
Це ілюстраційне фото застаріло – цін у 3 з чимось долари за галон уже немає, зараз вона перевищує 4 долари за майже 3,8 літра

Нью-Йорк – Нафта на світовому ринку останніми днями подешевшала, і то досить відчутно, тож це дається взнаки у Сполучених Штатах: барель нафти, який досі коштував 110 доларів, сьогодні йде за 97 доларів – ціна майже на 13 відсотків нижча. Хоча на заправках Америки бензин поки що не дешевшає, економісти це прогнозують найближчим часом, насамперед внаслідок зменшення попиту.

Ціна пального у квітні в Нью-Йорку, як і деінде по Америці, сягнула долара за літр бензину з октановим числом 87 (зауважимо, що це найдешевший гатунок; бензин з октановим числом 89 коштує на 10 центів більше, а літр найдорожчого бензину, з октановим числом 93, коштує до 1,15 долара). Це все ще значно менше, ніж у Європі, але для Америки – настільки дорого, що люди стали менше їздити.

Шеррі Паркер зі штату Колорадо їздить на працю до міста Денвер, за 60 кілометрів від свого дому. Досі діставалася туди власною автівкою-всюдиходом, але тепер користується маршрутним автобусом. «Було б просто божевіллям не робити так», – сказала вона репортерові місцевого телебачення. Залишаючи свою автівку вдома, Шеррі, за її підрахунками, економить 200 доларів щомісяця, плюс видатки на парковку.

Ден Каффін, економіст із Колорадського університету, який вивчає вплив вартості пального на поведінку споживача, зауважує: «Є чимало досліджень на цю тему, і вони доходять висновку, що подорожчання пального на 10 відсотків скорочує попит на 1 відсоток».

Наступ компактних авт

Крім того, дається взнаки збільшення економічності автівок. Американці дедалі активніше купують компактні машини, не такі зажерливі, як традиційні великі авта, «бегемоти», як їх називають. Частіше бачимо на дорогах автівки з гібридними бензино-електричними рушіями. На останньому нью-йоркському автомобільному салоні гібридних моделей було значно більше, ніж у попередні роки.

До того ж бензину вживають менше ще й тому, що федеральний закон вимагає домішувати у бензин 10 відсотків етанолу – етилового кукурудзяного спирту.

Нарешті, ще одна причина зменшення попиту на бензин – рецесія, скорочення виробництва і безробіття, рівень якого становить сьогодні 9 відсотків. Менше людей працює – менше їздить. Хоча, за багатьма ознаками, американська економіка нині поступово одужує, попит на пальне поки що не повертається до старого рівня.

Разом із тим економісти зауважують, що тимчасове зменшення попиту характерно лише для Сполучених Штатів. Алан Брейді, директор інституту Глобальних нафтових досліджень, каже, що споживання нафти у світі зростає швидше, ніж будь-коли раніше. «Китай таІндія розвиваються дуже швидко, і це впливає на баланс попиту й пропозиції, що у свою чергу тягне за собою підвищення вартості (пального)», – вважає дослідник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG