Доступність посилання

ТОП новини

Яке свято ближче латвійцям – День Європи чи День Перемоги?


Рига – Дев’ятого травня в Латвії, як і в усьому Європейському Союзі, офіційно відзначають День Європи. Водночас частина латвійців, в основному російськомовних, цього дня святкує День Перемоги, незважаючи на те, що офіційно День Перемоги над нацизмом у Латвії, як і в більшості країн світу, відзначається 8 травня. Експерти визнають, що для молодого покоління латвійців, яке зросло у період незалежності їхньої країни, Європа асоціюється зі значними можливостями та свободами. Тому для них День Європи – святковий день. Наразі місцеві російськомовні організації за допомогою східного сусіда роблять значні зусилля, щоб саме 9 травня асоціювалося у молоді з перемогою над нацизмом.

Латвія відзначає День Європи вже вчотирнадцяте. Лейтмотивом цьогорічних урочистостей стало волонтерство, оголошене в Євросоюзі темою року.

Заходи Дня Європи у Латвії орієнтовні на учасників різного віку, однак багато можливостей довідатися про Європу саме у молодих латвійців, які можуть взяти участь у роботі творчих майстерень та в спортивних змаганнях, подивитися вистави чеського лялькового театру та експозицію «Європейські міста на картинах латвійських художників».

МЗС Латвії, представництво Єврокомісії та Бюро інформації Європарламенту подарували латвійським загальноосвітнім школам прапори Євросоюзу. Отож цього року на День Європи на будинках латвійських шкіл прапори ЄС майорять разом із прапорами Латвії.

Українська молодь Латвії за День Європи

До заходів святкування Дня Європи залучаються й молоді латвійські українці.

За словами керівника Союзу української молоді та дітей Латвії Ольги Берги, в рамках Дня Європи молоді українці проведуть скайп-конференції з однолітками в Україні.

«Перша така конференція з Луцьком відбудеться у четвер, друга запланована на 17 травня з Житомиром. Ми розповідатимемо про Латвію як європейську країну. Хочемо залучити до конференції й латвійських депутатів та представників української діаспори, різних поважних людей, щоб вони могли розповісти Україні про Латвію. Ну і, звичайно, молодь також розповідатиме, як ми живемо тут і як почуваємося», – зазначила Радіо Свобода Ольга Берга.

10 тисяч латвійців святкують День перемоги 9 травня

Водночас для окремих жителів Латвії, в основному російськомовних, 9 травня – це День перемоги у Другій світовій війні. Таке трактування неприйнятне для корінної нації. Латиші вважають 9 травня 1945 року початком радянської окупації Латвії та колонізації держави.

Наразі за останні роки зусиллями громадських російськомовних організацій «9 травня.lv» та «Родіна», у Латвії 9 травня із тихого свята перетворилося на масове гуляння з салютом та концертами відомих російських виконавців біля Пам’ятника визволителям у Ризі.

До святкування широко залучається російськомовна молодь, яка бере участь в організації заходу, роздає перехожим «георгіївські стрічки».

«Стрічка, що символізує боротьбу і перемогу, повинна бути у призначеному місці, як будь-який орден, медаль, із лівого боку грудей. У нас дуже поширено вішати ці стрічки на машини», – пояснює організатор акції «Георгіївська стрічка» у Латвії Максим Марченков.

Колишній мер Риги Яніс Бірс робив спроби заборонити масове святкування 9 травня, наголошуючи, що його організують нелояльні до Латвії політичні сили. Наразі чинний мер Риги Ніл Ушаков, який представляє російськомовну партію «Центр злагоди», вже другий рік поспіль бере участь у цих святкуваннях.

«Я разом із латвійськими посадовими особами 8 травня у День перемоги над нацизмом брав участь у пам’ятних заходах, покладав квіти на Братському цвинтарі. Однак 10 тисяч латвійців, зокрема, і у Ризі, день перемоги відзначають 9 травня, і я буду цього дня з ними. На мою думку, не слід протиставляти 8-е і 9-е травня. Це як Різдво. Католики і лютерани святкують його у грудні, православні у січні, мудрі – обидва рази», – зауважив Ніл Ушаков.

Мер Риги визнав, що заходи Дня перемоги 9 травня у Латвії фінансуються на кошти пожертвувань латвійців та Посольством Росії у Латвії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG