Доступність посилання

ТОП новини

Чи подолає Росія опір Грузії перед дверима СОТ?


Прага – Вашингтон та Москва висловили спільне бажання, щоб Росія приєдналася до Світової організації торгівлі до кінця цього року, після 17 років її переговорів із СОТ. Єдиною перешкодою на сьогодні для Москви є Грузія, яка наполягає на контролі за торгівлею з Росією саме на кордонах із Південною Осетією та Абхазією. Москва категорично не згодна і погрожує, що вдасться до безпрецедентного кроку і вимагатиме від СОТ прийняти Росію двома третинами голосів, а не одноголосно. А це ставить у незручне становище Сполучені Штати та Євросоюз.

Виснажена 17-річними переговорами про вступ до СОТ, Росія, як виглядає, наближається до успішного фінішу. Але ця епопея може бути зіпсована гальмуванням із боку Тбілісі. США і ЄС фактично дали згоду на вступ Росії до СОТ, але Москва і Тбілісі пройшли вже два раунди переговорів, котрі не дали бажаних для росіян результатів.

Грузія наполягає на своєму – контроль за торгівлею двох країн має здійснюватися на кордонах Південної Осетії та Абхазії з Росією. Це рідкісна можливість для Тбілісі нагадати, що Росія незаконно захопила 20 відсотків грузинської території, та мати плече впливу на гігантського сусіда.

Експерт із Тбілісі Бакур Квашилава зазначає, що Грузія тисне тут на російські амбіції. «Ми перебуваємо в ситуації, коли Грузія впродовж тривалого часу має чи не єдину можливість накласти вето на російські амбіції, – каже він. – В минулому це було завжди суперечливо – і в ОБСЄ, і в ООН. І тепер ця маленька країна спробує скористатися своїм шансом по максимуму».

Чи натиснуть США на Грузію?

Експерти наголошують, що і США, і Євросоюз мають досить важелів тиску на Грузію, однак якими можуть бути наслідки цього тиску – ніхто не може сказати з упевненістю. Тому можна очікувати, що вперше в історії СОТ рішення щодо Росії може бути ухвалене двома третинами голосів.

Нині СОТ нараховує 153 країни-члени. Напередодні останнього раунду переговорів Росії і Грузії у швейцарському Берні російський міністр закордонних справ Сергій Лавров відвідав Південну Осетію та Абхазію і заявив 26 квітня журналістам, що Москва може втупити до СОТ, не очікуючи на згоду Грузії. Експерти називають такий візит провокаційним, однак також вважають, що для Росії не так важлива згода Тбілісі, як підтримка з боку США.

Поки що у Вашингтоні кажуть, що вони за вступ Росії до СОТ, але проблема Росії з Грузією – це двостороння проблема двох країн.

Під час нещодавнього візиту до Тбілісі помічник держсекретаря США Тіна Кайданоу сказала, що Сполучені Штати стоять й надалі на позиціях територіальної цілісності Грузії і звертаються до Москви з проханням дотримуватися угоди про припинення вогню від серпня 2008 року. А стосовно СОТ вона зауважила: «США позитивно ставляться до вступу Росії, але це також передбачає, що Грузія має законні торгові претензії, і цю справу необхідно вирішити».

Експерти вважають, що ухвалення питання про вступ Росії до СОТ без Грузії означатиме домінування сильних держав над більш слабкими, а це руйнує нинішній міжнародний порядок. Аналітики також прогнозують, що якщо Росія й Грузія не домовляться до осені, то Москва вимагатиме рішення про її вступ за підтримки двох третин голосів від країн-членів СОТ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG