Доступність посилання

ТОП новини

США вимагають від Китаю посилення юаня


У Вашингтоні сьогодні завершаться дводенні американсько-китайські переговори з економічних питань.

Американські чиновники тиснуть на Китай, щоб його національна валюта юань відчутніше посилювалася. Це зробило б американські товари дешевшими в Китаї, а китайські товари – дорожчими в Сполучених Штатах.

Віце-прем’єр Державної ради КНР Ван Цішань попередив, що виправлення економічних дисбалансів вимагає часу. Зокрема, неможливо одразу зменшити значне позитивне сальдо Китаю і відповідний дефіцит США у двосторонній торгівлі.

Китайські чиновники під час переговорів також шукають гарантії того, що 1 трильйон 200 мільярдів доларів, які КНР тримає в американських облігаціях, перебувають у безпеці. Такі побоювання виникають через невизначеність Вашингтона з приводу того, скільки грошей Сполучені Штати можуть запозичити для фінансування бюджетного дефіциту.

Водночас у перший день діалогу, який відбувається щороку, держсекретар США Гілларі Клінтон закликала Китай до поліпшення ситуації з правами людини.

«Ми бачимо повідомлення про затримання або зникнення людей, серед яких правозахисники, письменники, митці та інші особи. І ми також знаємо з історії, що суспільства, які намагаються дотримуватися прав людини, є стабільнішими і успішнішими», – сказала Гілларі Клінтон.
XS
SM
MD
LG