Доступність посилання

ТОП новини

«Сталінські злочини мають бути визнані геноцидом» – професор Стенфордського університету


Доктор історичних наук, професор Стенфордського університету Норман Наймарк, Київ, 10 травня 2011 року
Доктор історичних наук, професор Стенфордського університету Норман Наймарк, Київ, 10 травня 2011 року

Київ – Завтра у столиці України презентуватимуть перекладену українською книгу професора Стенфордського університету Нормана Наймарка «Геноциди Сталіна» («Stalin’s genocides»), виданій у видавничому домі «Києво-Могилянська академія». У книзі всесвітньовідомий історик спробував дати об’єктивну оцінку злочинам кривавого диктатора та відповісти на запитання, чи можна назвати їх геноцидом.

Норман Наймарк є одним із найбільш поважних у світі фахівців з історії радянської доби. На думку американського професора, сьогодні історики мають змогу дізнатися значно більше про події сталінських часів, тому ставлення до подій минулого варто переосмислити, спираючись вже на значно більшу кількість документів. Вивчаючи архівні матеріали сталінських часів, професор Наймарк прийшов до однозначного висновку: предметом дослідження є саме геноцид.

У книзі «Геноциди Сталіна» вчений доводить, що сталінські злочини варто трактувати саме як геноцид.

Автор розглядає одразу кілька аспектів діяльності сталінської репресивної машини: розкуркулення, Голодомор 1932-33 років, репресії проти українців, поляків, кримських татар, німців у Радянському Союзі, наслідки наказу №000447 про знищення так званих «асоціальних елементів» та політичні процеси всередині самої партії наприкінці 30-х.
«На мою думку, Сталін переслідував українських селян, щоб позбавити їх незалежності, національності, щоб позбавити їх змоги чинити опір «совєтизації». І поєднання соціального і етно-національного виміру було осердям нищівної кампанії Сталіна, – пояснює професор Наймарк. – Він використав голод, щоб «зламати спину» українському селянству, щоб перетворити Україну на радянську територію».

Книжку Наймарка варто перекласти російською – історик

Один із розділів книги присвячений порівнянню злочинів сталінізму зі злочинами іншої тоталітарної системи – нацизму. Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт вважає, що саме таке порівняння і може дозволити тверезо подивитись на злочини сталінського режиму.

«Професор Наймарк проводить паралель між Гітлером та Сталіним: це були дві системи, які жили від геноциду до геноциду, – зазначає Квіт. – Геноцид був способом існування цих обох систем. Це змушує нас повернутись до того, що ми повинні належним чином переглянути і оцінити злочини комуністичного режиму, чого ми, на жаль, не зробили».

Доктор історичних наук Станіслав Кульчицький переконаний: книжку варто перекласти ще й російською мовою.

«Книжка ця заслуговує більшої уваги з боку української і, в першу чергу, російської громадськості, – каже історик. – Вона зробить можливим діалог між українськими та російськими вченими, українськими та російськими політиками».

На думку Нормана Наймарка, ні історики, ні прості громадяни не мають права забувати про те, що сталося.

«Книжка, яку ви тримаєте перед собою, зовсім коротка, це есе, вона є аргументом на користь того, що сталінські злочини від початку 30-х років і до початку Другої світової війни мають бути визнані геноцидом!» – наголошує професор Наймарк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG