Доступність посилання

ТОП новини

Азаров каже, що цукру вистачить на всіх


З урожаю 2011 року Україна матиме близько 2 мільйонів тонн цукру, що перевищує усталену потребу внутрішнього ринку країни у 1,8 мільйона тонн. Про це на відкритті засідання Кабінету Міністрів України заявив прем’єр Микола Азаров.

За його словами, «сівба цукрових буряків майже закінчена на площі 540 тисяч гектарів, що становить 98% прогнозу». «До речі, це на 65 тисяч гектарів більше, ніж на цю дату торік», – додав він.

Азаров також зазначив, що «все, що можна було зробити на цей час для доброго врожаю, зроблено». «За сприятливих погодно-кліматичних умов ми очікуємо виробництво в межах 2 мільйонів тонн цукру з буряків урожаю 2011 року – при потребі внутрішнього ринку на маркетинговий рік 1,8 мільйона тонн», – повідомив глава уряду.

Азаров поінформував, що залишки цукру станом на 1 травня 2011 року становлять 690 тисяч тонн. «Максимальне середньомісячне споживання – 153 тисяч тонн. Тобто наявні ресурси цукру забезпечують потребу внутрішнього ринку на 4,5 місяці», – сказав він.

Прем’єр-міністр також додав, що «в рамках тарифної квоти СОТ в Україну в 2011 році буде ввезено 266 тисяч тонн цукру-сирцю з тростини». «Володимир-Волинський цукровий завод уже розпочав переробку перших партій цієї сировини, а Горохівський цукровий завод планує розпочати виробництво 17 травня», – заявив він.

За словами Азарова, починаючи з другої декади квітня «цінова ситуація на оптовому ринку цукру в Україні стабільна, пропозиція і попит збалансовані». «Проте, я акцентую увагу Міністерства аграрної політики та продовольства, що ми повинні бути готовими до періоду підвищеного попиту на цукор (червень – серпень). Тому доручаю міністрові аграрної політики Присяжнюку негайно вжити заходів з прискорення ввезення цукру-сирцю з тростини – тим більше, що світові ціни на нього знижуються: на нью-йоркській біржі цукор-сирець з тростини подешевшав на 24%, тобто до 470 доларів», – повідомив Микола Азаров.

«Також треба підготувати реалізацію приблизно 80 тисяч тонн цукру Аграрним фондом з державного інтервенційного фонду. Беріть мішками, якщо в цьому є потреба», – додав глава уряду.
XS
SM
MD
LG