Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно об’єднати українців навколо загальноєвропейської системи цінностей – Богдан Данилишин


Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин
Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин
Прага – У Празі в четвер розпочала роботу нова міжнародна громадська організація «Українська європейська перспектива». Одна з головних цілей організації – об’єднати українських громадян навколо загальноєвропейської системи цінностей. Серед керівників організації – колишній міністр економіки України Богдан Данилишин, який у січні отримав політичний притулок у Чехії.

«Українська європейська перспектива», як записано в її статуті, є міжнародною неурядовою, неприбутковою організацією, що ставить за мету об’єднання українських громадян заради утвердження в Україні демократії, рівноправності, свободи слова, тобто тих переваг, які зараз становлять європейськість і той спосіб життя, що склався в країнах Європейського Союзу.

В інтерв’ю Радіо Свобода Богдан Данилишин зазначив: «Українська європейська перспектива» ставить за мету формування і наближення України до тих переваг, які формує й надає сучасна Європа, сучасний цивілізований європейський світ, у тому числі й тим країнам, які в майбутньому прагнуть інтегруватися до європейської спільноти. Тому «Українська європейська перспектива» якраз і ставитиме за мету формування в Україні європейських цінностей, формування європейського рівня свідомості наших громадян і утвердження того, що тільки європейський вектор розвитку буде тим дороговказом, тим майбутнім для нашої держави, який забезпечить у подальшому демократичний розвиток України».

Освітні та економічні програми організації

Серед форм роботи Богдан Данилишин виділяє допомогу українським громадянам адаптуватися на чужині, а також низку освітніх та економічних програм, серед яких адаптація законодавства для створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, налагодження дієвих механізмів співпраці між підприємницькими структурами України та ЄС, в тому числі й Чехії. Найближчим заходом цієї програми має стати економічний форум «Україна – Прага – КиївInvest», запланований на жовтень цього року.

«Звичайно, ми не будемо закриватися самі в собі, – зауважує Богдан Данилишин. – Ми розраховуємо на ефективну співпрацю з низкою міжнародних організацій, в тому числі з організаціями, які займаються захистом прав людини, тому що це є досить болюча проблема в тому числі й для нашої країни. Ми розраховуємо на співпрацю з цілим рядом організацій економічного напрямку, які забезпечують доступ до кредитів для розвитку підприємництва, в тому числі й з організаціями, які будуть надавати різні освітні програми».

«Українська європейська перспектива» продовжує традиції

Важливо, що «Українська європейська перспектива» розпочинає свою роботу в Чехії, країні, яка має давню й багату традицію чесько-української співпраці, зокрема, в наданні допомоги українській діаспорі. Про прихильне ставлення чехів до української справи свого часу згадували Михайло Грушевський, Олександр Олесь, Олена Теліга, багато інших українських діячів.

У нових умовах початку 21-го століття «Українська європейська перспектива» продовжує цю традицію. Як зазначив Богдан Данилишин, за відносно короткий час вдалося налагодити активні робочі контакти з українськими громадськими організаціями, а також з багатьма громадянами, які живуть і працюють у Чехії та поза нею.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG