Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці не можуть об’єднатись через зневіру


Львівські підприємці протестують
Львівські підприємці протестують

Львів – Сьогодні в Україні розпочалась чергова акція протесту підприємців проти урядової політики. Адже 25 квітня закінчився термін, який встановили урядові учасники березневого «АвтоМайдану». Між Львовом, Запоріжжям, Сіверськодонецьком відбулись відеомости, у багатьох містах підприємці нині проводять мітинги, але вони малочисельні.

Вимоги підприємців, серед яких є й скасування Податкового кодексу і розпуск Верховної Ради, не почуті керівниками держави. Змусити органи державної влади дотримуватися Конституції хоче Асамблея громадських організацій малого і середнього бізнесу.

Це означає, що всі законодавчі акти, ухвалені з порушенням Конституції, мають бути скасовані, наголосив у коментарі Радіо Свобода представник координаційної ради Асамблеї Ігор Гурняк. «Якщо цей уряд не здатний реально впливати на ситуацію, то має піти у відставку», – каже він.
Остання акція протесту підприємців у Львові була малолюдна

Чому так мало підприємців підтримують акції попри те, що заявляють про згортання бізнесу в Україні? На це запитання Радіо Свобода почуло, що люди зневірились і не вірять, що можуть щось змінити при цій владі.

«З 1 липня будуть починатися нові перевірки. Вимагатимуть прихідні накладні за останні три роки, а у нас їх нема, – розповів підприємець зі Львова Андрій, який займається продажем будівельних матеріалів. – Зараз люди працюють на загальній системі оподаткування і перестали у нас купувати товар. Хабарі скрізь шалені, на митниці постійно труднощі».

Підприємці згортають бізнес


Віталій Богданов має невеликий бізнес у Львові. Він торгує поліграфічними матеріалами. Приватний підприємець оприлюднив відкритий лист до керівників держави, у якому виклав свої пропозиції про вдосконалення загальної системи оподаткування, запровадження яких могло б зупинити процес згортання приватного підприємництва.

Підприємець каже, що через новий Податковий кодекс він збанкрутує до кінця року. Через те, що він не є на спрощеній системі оподаткування, він не може користуватись амортизацією основних засобів, включати до складу валових витрат відсотки за кредитами на їхнє придбання, платежі за страхуванням за програмою КАСКО, що є умовою надання кредиту. Крім того, він позбавлений соціальних пільг, податкових знижок, добових за відрядження.

«У вісім разів більше зараз плачу податків, ніж у грудні. Не вистачає на комунальні послуги, повернення кредиту», – розповів Віктор Богданов.

У Західній Україні, як і по всій державі, чимало підприємців згортають свій бізнес. За їхніми підрахунками, купівельна спроможність громадян зменшилась на третину, стало складніше пройти митні процедури, взяти кредит. Ціни на товари доводиться піднімати чи не щодня. Для багатьох людей, які мають невеликий бізнес, втратити його означає залишитись без засобів для існування.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG