Доступність посилання

ТОП новини

СБУ порушила справи проти українців у зв’язку з видворенням чеських дипломатів


Служба безпеки України порушила кримінальні справи проти двох українців, яких звинувачують у тому, що вони сприяли у зборі таємної інформації чеським дипломатам, оголошеним персонами нон-ґрата в Україні.

Названі лише за першими літерами громадяни України «С» та «Л», за повідомленням прес-центру СБУ, передавали чеським дипломатам таємну інформацію з авіаційного заводу, на якому працював громадянин «С», та з Міністерства оборони, де працювала громадянка «Л». Громадянина «С» взяли під варту, громадянка «Л», за повідомленням Служби безпеки, перебуває під підпискою про невиїзд. Обом загрожує від 4 до 8 років ув’язнення.

За повідомленням СБУ, чеські дипломати цікавилися матеріалами щодо українських розробок у галузі бронетанкового машинобудування і супутникової навігації для танків «Оплот», перспективних програм із розробки літака Ан-70 і Ан-178, а також щодо розробок ракетно-космічних систем, які здійснюються на КБ «Південне» для російської сторони.

Чеський міністр закордонних справ Карел Шварценберґ, перебуваючи у Грузії, заявив чеським засобам масової інформації, що він виключає, що чеські дипломати могли займатися чимось, що можна було б визначити як шпигунство. За його словами, йдеться «швидше про помсту» української сторони за надання притулку колишньому українському урядовцеві Богдану Данилишинові.
XS
SM
MD
LG