Доступність посилання

ТОП новини

«Ми крокуємо білоруським шляхом» – поет Ірванець


Сашко Ірванець
Сашко Ірванець

Київ – У рамках фестивалю «Білоруська весна-2011» у Києві відбувся медіаперформанс «Чистосердечне зізнання» за участю поета і перекладача Сашка Ірванця. Тему, як мовить, підказало саме білоруське життя: розправа міліції з учасниками акції протесту в день виборів президента Білорусі 19 грудня минулого року. Тоді у Мінську було побито і затримано сотні людей, десятки вже отримали вироки суду, а над іншими дамокловим мечем тяжіє білоруське правосуддя. Тож в’язниця стала своєрідною матрицею суспільної свідомості у цій країні та образом медіаперфомансу.

За словами Сашка Ірванця, цього року така акція, такий спектакль, перформанс, у його виконанні називається «чистосердечним зізнанням».

«Мене начебто ув’язнюють, щоправда, це досить така бутафорна камера, і я тут сиджу, скажімо, чисто умовно – день, і потім я розкажу, що я відчував. І це буде моє чистосердечне зізнання, яке я маю продумати, вже перебуваючи в камері. Я гадаю, що з мого боку це будуть зізнання в любові до Білорусі. Мені болить доля цієї держави, хоча доля і моєї країни теж болить», – каже поет.

За його словами, відчувається, що «ми крокуємо білоруським шляхом». «Звичайно, що ми є інакшими і в нас не буде точно такого, як є в Білорусі, але, на жаль, я багато впізнаю з того, що я колись бачив у Білорусі, як воно починає з’являтися і у нас», – зауважує Сашко Ірванець. – Це, зокрема, те, що ми зараз бачимо, зокрема, в освіті, в шкільництві. Це творення спільної історії, спільного підручника із «великим старшим братом». Це лише деякі з наявних деталей».

«Українці інакші від білорусів»

Втім, на переконання Ірванця, українці інакші від білорусів, тому в Україні не буде точного відповідника білоруських подій. У Білорусі багатьом митцям доводиться зустрічатися і проводити свою творчу діяльність у приватних помешканнях. Таким чином у приватних будинках навіть відбуваються концерти рок-груп.

Характерним доповненням медіаперформансу є експозиція політичних карикатур на Мінську владу білоруських художників. Серед них – Андрій Більжо, Юрій Новицький, Микита Кадан, Володимир Завмировський, Марина Напрушкіна. У Білорусі публічна виставка подібних робіт є практично неможливою.

А тим часом, як зауважує один із активістів білоруських громадських організацій Сергій Семенов, у четвер п’ятьом білоруським активістам було винесено вироки за участь в акції протесту 19 грудня. Їм присудили від 3 до 3,5 років ув’язнення «за участь у масових безладах».

Як зазначає Семенов, ще зо два десятки осіб, які перебувають під слідством, очікують вироку суду. Деяким із них будуть інкримінувати, крім усього, організацію масових заворушень, а це означає, що їм загрожують строки ув’язнення, значно більші від тих, які отримали їхні колеги. Тож тема медіаперформансу досить актуальна, причому не тільки для Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG