Доступність посилання

ТОП новини

Росія наголошує на своїй важливій ролі у винесенні вироку Дем’янюку


У коментарі російського Міністерства закордонних справ мовиться, що для Росії, «яка винесла на собі основний тягар боротьби з нацизмом і зазнала в ній найбільших людських жертв», судовий вердикт над Іваном Дем’янюком має знаковий характер. «Скоєні нацистами та їхніми посібниками злочини проти людяності не можуть мати терміну давності», – наголошує МЗС.

Російські дипломати зазначають, що впродовж усього судового процесу в Мюнхені російська сторона своєчасно надавала необхідне сприяння німецькому правосуддю. Зокрема, німецьким судовим і слідчим органам оперативно надавалися копії архівних документів, процесуальних матеріалів, включаючи допити свідків, які мали стосунок до справи Дем’янюка.

«Вирок мюнхенського суду – це також відповідь тим силам, які прагнуть фальсифікувати й переписати історію, потурають спробам реабілітації та героїзації нацистів і їхніх прибічників. Він підтверджує: рішення, прийняті 65 років тому в перебігу Нюрнберзького процесу, – остаточні й оскарженню не підлягають», – наголошують російські дипломати.

У четвер мюнхенський суд визнав вихідця з України Івана Дем’янюка винним у сприянні масовим убивствам майже 28 тисяч в’язнів нацистського концтабору «Собібор» та засудив його до п’яти років ув’язнення.

Пізніше суддя наказав звільнити 91-річного Дем’янюка з-під варти до розгляду апеляції.

Дем’янюк не визнає себе винним, а адвокати заявляють, що суд був упереджений і засудив Дем’янюка бездоказово.
XS
SM
MD
LG