Доступність посилання

ТОП новини

Єврейські громадські діячі шкодують, що Дем’янюка відпустили


Голова ізраїльського підрозділу Центру Симона Візенталя, що займається пошуком нацистських злочинців по всьому світу, Ефраїм Зурофф висловив жаль з приводу рішення мюнхенського суду відпустити на волю Джона (Івана) Дем’янюка.

У четвер суд визнав вихідця з України Дем’янюка винним у сприянні масовим убивствам майже 28 тисяч в’язнів концтабору «Собібор» та засудив до п’яти років ув’язнення, але відпустив його на волю до розгляду апеляції.

Ефраїм Зурофф заявив, що відпущення на свободу Дем’янюка є «образою його жертв».

Рабин Марвін Гір, голова лос-анджелеського відділення Центру, зазначив, що спочатку його організація привітала засудження Дем’янюка, але, дізнавшись, що його відпустили на волю, була засмучена цим рішенням, яке, за його словами, ображає жертв нацизму та їхніх нащадків.

«Після всього цього вони ще зможуть побачити, як Дем’янюк прогулюється в парку в Німеччині, хоч його визнали винним у сприянні у масовому вбивстві понад 28 тисяч людей», – сказав рабин Гір. На його думку, з огляду на важкість злочину правильно було б помістити Дем’янюка під домашній арешт.

Адвокат Дем’янюка Ульріх Буш заявив, що, за його розрахунками, для розгляду апеляційної справи у німецькому Федеральному верховному суді буде потрібно до двох років. Буш висловив упевненість, що виграє справу і зможе повернути Дем’янюка до його родини у Сполучених Штатах.

Дем’янюк не визнає себе винним, а адвокати заявляють, що суд був упереджений і засудив Дем’янюка бездоказово.

Міхаел Штумпф, директор в’язниці, в якій перебував Дем’янюк протягом двох років, поки тривав розгляд його справи, повідомив, що після того, як суд його звільнив, Дем’янюк провів у тюрмі ще одну ніч, бо хотів залишитися у відомому середовищі.

«Ми не могли випхати 91-річну людину на вулицю і сказати: «па-па»!», – сказав Штумпф. Директор тюрми заявив, що він особисто шукав установу, яка б могла взяти опіку над Дем’янюком, і відчув «велике полегшення», коли її вдалося знайти.

Сьогодні Дем’янюк покинув в’язницю, але про місце його перебування не повідомляють.

Інформуючи про рішення суду звільнити Дем’янюка з-під варти, суддя Ральф Альт сказав, що Дем’янюк більше не становить загрози для суспільства і навряд чи зможе покинути країну, оскільки він є особою без громадянства після того, як Сполучені Штати позбавили його громадянства.
XS
SM
MD
LG