Доступність посилання

ТОП новини

Президент США пропонує програму збільшення видобутку нафти


Барак Обама
Барак Обама

Нью-Йорк – Президент США Барак Обама у радіо- та інтернет зверненні до американського народу запропонував програму збільшення видобутку нафти з огляду на істотне подорожчання бензину.

Програма президента є складовою частиною плану Білого дому зменшити залежність Америки від імпорту нафти, особливо з країн Близького Сходу.

Подорожчання пального Барак Обама назвав одним із найбільших тягарів для американців за останні кілька місяців. Як відзначив президент, «у багатьох місцях галон бензину коштує понад 4 долари, а це означає, що ви платите понад 60 доларів за те, щоб наповнити бак своєї автівки».

Це дійсно так. Зокрема, у Нью-Йорку найдешевший бензин із октановим числом 87 сьогодні коштує пересічно долар 20 центів за літр, при тому, що нещодавно було десь 80 центів літр. Тобто, пальне дорожчає фактично просто на очах. Ціна бензину зростає мало не щодня.

Президент Обама гадає, що цей стрибок цін є тимчасовим явищем і виклав програму дій адміністрації Білого дому. Він запропонував збільшити «безпечний і відповідальний видобуток нафти», водночас дбаючи про дотримання екологічних стандартів.

На черзі буріння на Алясці

«Я дав розпорядження, щоб департамент внутрішніх справ організував щорічні аукціони на оренду на території Національного нафтового резерву Аляски, беручи до уваги найвразливіші місця, а також прискорити оцінку нафтогазових родовищ у берегових зонах Атлантичного океану. Ми плануємо віддавати в оренду нові райони у Мексиканській затоці і заохочувати нафтову промисловість, спонукаючи її до розробки вже раніше орендованих... родовищ», – сказав Обама.

Тут варто пояснити, що в Америці міністерство внутрішніх справ займається не боротьбою зі злочинністю, а природними ресурсами країни. Джон Бродер, оглядач газети New York Times, вважає, що своєю програмою президент реагує на звинувачення у тому, що, акцентуючи охорону довкілля, він фактично стримує розробку природних ресурсів Америки.

За останні 10 днів Палата представників Конгресу США ухвалила три законопроекти про розширення й прискорення видобутку нафти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG