Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал із Чехією не завадить євроінтеграції України – МЗС


Шпигунський конфлікт між Чехією та Україною не зашкодить успішній євроінтеграції України, це справа спецслужб двох держав. Так прокоментували у МЗС України висилку двох чеських дипломатів з Києва та рішення Чехії вислати двох українських дипломатів (за даними Міністерства, це аташе з військових питань та один з його помічників).

«Цей скандал не вплине на відносини з Чехією, і тим більше він не вплине на відносини з Євросоюзом. Та сфера, про яку ми говоримо – це особливий світ, який має свої правила гри, і ці правила гри такими є в усьому світі. Правил було дотримано: є злочин і є покарання. І на тому крапка! Чехія – важливий партнер України, ми надзвичайно цінуємо наші стосунки з цією державою», – повідомив голова департаменту євроінтеграції МЗС Василь Філіпчук.

Водночас голова представництва Єврокомісії у Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що Україна і Чехія мають самі розібратися в тому, що сталося, без зайвої політизації та залучення до вирішення «шпигунського конфлікту» європейських інституцій.

«Ми повинні залишити цей конфлікт на українсько-чеські двосторонні взаємини. Ми сподіваємося, що конфлікт вичерпаний і не буде мати продовження. Адже подальша євроінтеграція України, підписання між Україною та ЄС Угоди про асоціацію – це справа підтримки усіх країн Євросоюзу, включаючи Чехію», – сказав Тейшейра.

Минулого тижня Україна заявила про видворення двох співробітників секції військового аташе чеського посольства, звинувативши їх у тому, що вони використовували свій дипломатичний статус «для збору інформації, яка вважається державною таємницею».

Перший віце-прем’єр і глава МЗС Чехії Карел Шварценберґ заявив, що такий крок може бути помстою за надання політичного притулку Богдану Данилишину.
XS
SM
MD
LG