Доступність посилання

ТОП новини

Візит британської королеви до Ірландії оцінюють як історичний


Завершився перший день історичного чотириденного візиту королеви Великої Британії Єлизавети II до Ірландської республіки.

Ірландські та британські коментатори одностайно називають цей візит історичним, і таким, що ознаменував нормалізацію британо-ірландських відносин.

Центральним моментом цього дня стали відвідини Єлизаветою II меморіального комплексу «Сад пам’яті», присвяченого борцям за незалежність Ірландії. Після прибуття Єлизавети II у «Сад пам’яті» військовий оркестр виконав британський державний гімн «Боже, бережи королеву». Потім відбулася церемонія покладання вінків королевою і президентом Ірландської республіки Мері Макеліс до встановленого там монументу. Після хвилини мовчання пролунав державний гімн Ірландії.

Перший день перебування Єлизавети II в Ірландії завершився відвідуванням Коледжу св. Трійці, де вона познайомилася з найдавнішим ірландським рукописним Євангелієм та поспілкувалася з ірландськими вченими, музикантами і художниками, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Лондоні.

Підводячи підсумки першого дня візиту, один із коментаторів зауважив, перерефразовуючи слова американського астронавта Ніла Армстронга: «Це був маленький крок королеви і величезний стрибок у британо-ірландській історії».
XS
SM
MD
LG