Доступність посилання

ТОП новини

Дайте Росії самій розібратися зі своїми сусідами (світова преса)


Прага – Деякі з американських експертів не лише визнають успіх так званого «перезавантаження» стосунків між США і Росією, а й закликають Вашингтон і Захід надалі не заважати Москві «поліпшувати» стосунки зі своїми найближчими сусідам. Ці аналітики стверджують, що Заходові не варто розглядати успіхи найближчих сусідів Росії як зусилля для скорочення російського впливу, бо тоді Росія, ймовірно, прийде до висновку, що у неї є достатньо причин саботувати ці успіхи сусідів. Оглядачі прогнозують досить скромні результати червневого засідання російсько-української комісії з питань базування в Криму Чорноморського флоту Росії, але не виключають наростання конкуренції між російськими і турецькими бізнес-структурами в Севастополі та Криму. Газети також повідомляють, що Чехія не зупиниться на висилці одного українського дипломата.

Американське видання The American Conservative оприлюднило статтю Данієла Ларісона, у якій звучить гостра критика тих американських конгресменів, які вважають, що Вашингтонові не можна захоплюватися «перезавантаженням» стосунків із Росією, жертвуючи при цьому інтересами країн із «близького російського закордону». Автор вважає тут, що «перезавантаження» стосунків США з Росією «не повинно було поліпшувати поведінку Росії стосовно її сусідів, однак поліпшені стосунки між Росією і багатьма її сусідами виявилися щасливим результатом пом’якшення стосунків між Вашингтоном і Москвою». Ларісон також додає, що не варто надалі сердити Росію реалізацією пропозицій таких сенаторів, як Кайл, Джонсон, Сешнз чи Крапо, які вважають за потрібне продовжувати використовувати сусідні з Росією країни як «прифронтові держави» з метою тиску на Москву, бо, на думку американського експерта, Росія з більшою ймовірністю буде діяти стосовно цих держав гірше, аніж могла б. Заходові не варто розглядати успіхи цих сусідів Росії через призму їхніх зусиль для скорочення впливу Росії, бо Росія, ймовірно, прийде до висновку, що у неї достатньо причин саботувати ці успіхи сусідів, попереджає Ларісон.

Тим часом австрійський оглядач Пауль Шульмайстер попереджає на сторінках «Ді Прессе», що Європа не може миритися з намаганнями Росії посилити тиск на свій «близький закордон», коли Москва залишається, за виразом Путіна, «керованою демократією» та реалізує концепцію енергетичної політики з позиції сили і переслідує цим головну мету – «ЄС має бути більше залежним від Росії, аніж та від ЄС».

Московська «Нєзавісімая газета» інформує, що під час червневого засідання українсько-російської комісії з питань Чорноморського флоту Росії в Криму очікується рішення про передачу до тисячі гектарів земель у Севастополі від російського флоту владі міста, і нібито Президент Янукович хоче використати ці землі для залучення іноземних інвесторів – російських, турецьких та європейських. Але експерти висловлюють при цьому свій песимізм, котрий базується на тому, що інвентаризація земель Чорноморського флоту в Криму не завершена, а також на тому, що іноземних інвесторів і далі відлякує від українського півострова масштабна корупція і бюрократизм.

Чеська «Днес» вказує на невідповідність інформацій агентств та України про видворення Чехією українських дипломатів: якщо чеське агентство ЧТК стверджує, що Прага випровадила з чеських теренів у відповідь на шпигунсько-дипломатичний демарш Києва з двома чеськими дипломатами двох українських дипломатів, то у Києві кажуть лише про видворення з Праги одного українського військового аташе. Газета також цитує міністра закордонних справ Чехії Карела Шварценберґа, котрий каже, що «Чернінський палац (резиденція МЗС Чехії) з цього приводу готує подальші кроки».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG