Доступність посилання

ТОП новини

Державні фармацевти без надбавки


Фармацевтам державних лікарень України не платять надбавку за вислугу років. Цю надбавку не передбачили у постанові уряду, ухваленій півтора року тому. Натомість представникам інших медичних спеціальностей гроші за вислугу років платять. А фармацевти, що працюють у бюджетній сфері, отримують не більше від тисячі гривень на місяць.

За постановою уряду від грудня 2009 року лікарям та працівникам із числа фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою таку надбавку встановили. Залежно від стажу роботи вона може сягати до 30% від окладу.

Але на фармацевтів ця постанова не поширилися, хоча вони належать до медичних працівників і не мають стосунку до приватного аптечного бізнесу. І тепер фармацевти державних лікарень щомісячно втрачають без надбавки до 300 гривень. Їхня середня зарплата – 960 гривень.

Стільки отримує і Людмила Григорівна, фармацевт однієї із державних лікарень у Києві. «Я працюю фармацевтом 11 років. Моя зарплата – 960 гривень на місяць. Але, оскільки маю ще освіту медсестри, то працюю також медсестрою на пів ставки, – говорить фармацевт. – Якби не та постанова уряду, я б отримувала 20% надбавки за стаж. Але ні. Як не одержувала, так і не одержую».

«Це багато, якщо ми просимо на місяць 300 гривень?»

Півтора року безрезультатно листуються з чиновниками фармацевти лікарні станції «Донецькзалізниця». Останнє своє звернення з вимогою повернути надбавку за вислугу років вони адресували Прем’єр-міністрові Миколі Азарову. Перед цим зверталися і до Президента Віктора Януковича, і до Міністерства охорони здоров’я, розповідає фармацевт Дорожньої клінічної лікарні станції «Донецькзалізниця» Людмила Сергієнко.

«У будь-якій великій клініці чи лікарні є такі лікарняні аптеки закритого типу. Навіть якщо у них немає ліцензії на виготовлення ліків, один-два фармацевти-провізори там є, адже будь-яка лікарня отримує з аптечного складу наркотики і засоби для наркозу під час операції тільки через лікарняну аптеку, – каже Людмила Сергієнко. – Ми грубо прикинули: нас на весь мільйонний Донецьк осіб 50. Скажіть, це багато, якщо ми просимо на місяць 300 гривень?»

Відомства, куди писали донецькі фармацевти, а це міністерства, профільний комітет Верховної Ради, медична профспілка та інші, обмежувались відписками, що порядок виплати надбавок за вислугу років не поширюється на фармпрацівників.

В області впроваджують пілотний проект реформи охорони здоров’я. Втім, про підвищення зарплати медикам там немає ані слова. Як заявила Радіо Свобода автор проекту і начальник управління охорони здоров’я Олена Петряєва, врахувати вимоги людей неможливо, адже проблема низьких зарплат є всеукраїнською.

«Мережа аптек поширена добре. Немає державних – там є приватні аптеки. Це фармбізнес, це бізнес, він швидко знаходить собі точки застосування. У нас аптек більше, ніж потрібно. Були б там ціни нормальні», – зазначила Олена Петряєва.

Між тим фармацевт Людмила Сергієнко не погоджується змінити роботу в лікарні на роботу в приватній аптеці. «Це не вихід. Нехай я все життя готую ліки, можна це кинути, не готувати. Але все одно залишається фармацевт, провізор в лікарняній аптеці. Має бути хтось. І чому він має бути до такої міри принижений, нижче медсестри і нижче лікаря, хоча ми закінчували одні і ті ж ВНЗ і училища? Це дискримінація», – сказала фармацевт.

Нині в регіоні діє 36 бюджетних аптек, в яких працює близько сотні фармацевтів.

МОЗ: «Чекаємо відповіді з Мінфіну»

У Міністерстві охорони здоров’я України донецьким фармацевтам півроку тому відповіли, що у цьому міністерстві підготували проект змін до урядової постанови, щоб надбавку «фармацевтичним працівникам комунальних і державних закладів охорони здоров’я» виплачували. Про це ж розповіла Радіо Свобода головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності МОЗ України Анжела Купліванчук.

«Наші медичні працівники взагалі не отримували надбавку за вислугу років багато років таку, як отримували педагоги. І тільки в 2009 році була видана постанова, згідно з якою виплата ця стала реальною для медичних працівників. Але писали постанову в Мінпраці, й ми вносили свої зауваження щодо фармацевтів, яких вони випустили. Але воно робилося в дуже швидкому порядку, і фармацевтів не включили. Минулого року ми двічі надсилали зміни до цієї постанови, які «зарубав» нам Мінфін. Цього року ми надіслали ще раз ці зміни щодо поширення постанови на фармацевтичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я. Чекаємо відповіді з Мінфіну. Мінпраці зміни ці погодила», – зауважила Анжела Купліванчук.

У Міністерстві фінансів Радіо Свобода зазначили, що не заперечують проти повернення надбавок за вислугу років фармацевтам державних лікарень. Але це додаткові витрати для державного бюджету, наголосив заступник Міністра фінансів Олександр Шнипко. «Зрозумійте, коли держава має кошти, вона їх на людях не економить», – сказав він.

Зі свого боку, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності МОЗ України Анжела Купліванчук переконує, що про великі гроші не йдеться. Вона пояснює також, як можна тепер відновити надання фармацевтам у бюджетній сфері надбавку за вислугу років.

«В цьому році я говорила з Адміністрацією Президента і з працівниками Секретаріату Кабінету Міністрів. Вони теж вважають, що це є порушенням прав. Пообіцяли свою підтримку, але відповіді з Мінфіну я досі не маю. Розумієте, є така процедура: коли я надсилаю на міністерство проект постанови, міністерство пише «погоджую без зауважень» і підписує цей проект, або «з зауваженнями, але погоджую». І тоді я маю право надсилати цей проект на Кабмін і писати в протоколі узгоджень, чи я враховую ці зауваження, чи не враховую. А Кабмін потім ухвалює рішення. Якщо я не врахувала зауваження, вони дивляться у мій бік або того міністерства, що дає зауваження. А Міністерство фінансів взагалі не погоджує. Вони відписуються листом. І в результаті я не маю права надсилати постанову на Кабмін», – зазначила Анжела Купліванчук.

Водночас прес-служба Міністерства фінансів повідомила Радіо Свобода, що «питання стосовно поширення дії Порядку виплати надбавки за вислугу років на фармацевтичних працівників, які входять до штату державних або комунальних закладів охорони здоров’я, в даний час опрацьовується Міністерством охорони здоров’я, зокрема, стосовно визначення кількості таких працівників та обсягу необхідних додаткових бюджетних видатків на забезпечення нових виплат».

Поки що менше, ніж фармацевти державних лікарень, у медичній галузі України не заробляє ніхто. Стільки ж – близько 960 гривень на місяць – отримують санітари без досвіду роботи.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG