Доступність посилання

ТОП новини

У «матері всіх парламентів» очікуються зміни


Лондон – Британський парламент у світі часто називають «матір’ю всіх парламентів». Він існує від середньовічних часів, і побутує думка, що в сенсі системи функціонування мало що принципово змінилося там за останні 500 років. Проте нині у Британії серйозно заговорили про засадничу парламентську реформу.

Британський парламент від 1706 року, коли Англія й Шотландія створили союз, є спадкоємцем англійського парламенту. Останній розвинувся з так званої Великої Ради, що була дорадчим органом при монархові ще від середніх віків. Починаючи з 13-го сторіччя, могутність англійського парламенту поступово зростала, хоча сила його впливу залежала від сили монархії.

Ще 1322 року повноваження парламенту було вперше визнане статутом, коли королем був Едвард ІІ. А вже за його наступника парламент розділився на дві палати: Громад і Лордів – такий поділ зберігся до нашого часу. Щоправда, у давні часи Палата лордів була значно могутнішою від Палати громад, що пояснювалося величезним впливом аристократії в англійському суспільстві.

У наші дні Палата громад, депутатів якої обирають на загальних виборах, визначає законодавство, а Палата лордів має значно менший вплив. Лорди лише проводять дебати щодо законів, які ухвалює Палата громад, і пропонують поправки. Що цікаво – Палата лордів не є виборною. Депутатів туди призначають прем’єр-міністр або монарх.

Недемократична палата

І от саме через такий підхід до формування верхньої палати, який багато хто вважає недемократичним і анахронічним, нині в Британії точаться дебати. Уряд щойно оприлюднив план заміни Палати лордів повністю або частково виборною верхньою палатою. Віце-прем’єр уряду Нік Клеґґ сказав, що цей план зробить парламент більш підзвітним.

Проте очікується, що самі лорди чинитимуть опір змінам і можуть заблокувати проходження відповідного закону через свою палату. На такі випадки у Британії існує така процедура, як парламентський акт, який має вищість над ухвалами Палати лордів. Ліберали вимагатимуть від прем’єра-консерватора Дейвіда Камерона його використання, а інакше їхній коаліції з Консервативною партією може настати кінець, як пояснює лорд Оукшотський від Ліберально-демократичної партії.

«Це дуже просто. Слід виразно сказати від самого початку, що буде використано парламентський акт, якщо це потрібно. Бо я не думаю, що ця переповнена палата індиків сама проголосує за Різдво. А для нас це абсолютний пріоритет, і для коаліції будуть дуже серйозні наслідки, якщо консерватори не виконають своєї обіцянки щодо цього», – каже представник ліберальних демократів, згадуючи про традицію готувати індика на Різдво.

Нині у Палаті лордів – 830 активних депутатів, що значно більше, ніж 650 виборних депутатів нижньої палати. Уряд обіцяє скоротити число лордів до 300 і обмежити їхню каденцію 15 роками, хоча нині їх призначають на все життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG