Доступність посилання

ТОП новини

Музеї Дніпропетровська намагаються працювати по-європейськи


Дніпропетровський художній музей, один із найстаріших музеїв України
Дніпропетровський художній музей, один із найстаріших музеїв України

Дніпропетровськ – Музеї Дніпропетровська приєдналися до європейської акції «Ніч у музеї»: з нагоди міжнародного професійного свята заклади проводять для відвідувачів інтерактивні екскурсії, а то й цілі театралізовані дійства у виставкових залах… уночі. Наразі практику нічних екскурсій використовує понад 2,5 тисячі музеїв Європи, але в Україні це поки новинка.

Ця ідея народилася 1997 року у Берліні – нічні екскурсії, оповиті атмосферою таємничості, приваблюють європейського відвідувача. В Україні до таких форм роботи ще не звикли.

Дніпропетровський художній музей, уперше відчинивши свої двері уночі, трохи ризикував безпекою співробітників і фондів. А втім, музейники цієї ночі викладались на повну: за п’ять годин показали майже усі родзинки колекції, провели майстер-класи з живопису, розважили джазовим концертом.

Тетяна Шапаренко

Акція вдалась, каже директор художнього музею Тетяна Шапаренко, однак проводити такі «мистецькі ночі» часто поки не готові.

«Акція «Ніч у музеї» виправдала себе: ми навіть не очікували такої кількості відвідувачів. Нас просили повторювати такі нічні екскурсії. Але нам ще треба багато працювати над поліпшенням матеріально-технічної бази музею», – сказала Радіо Свобода Тетяна Шапаренко.

8 років – і музейна експозиція вважається застарілою

Музейні колекції у Дніпропетровську, вважають наукові співробітники, не менш цікаві, ніж у Європі, однак технічне оснащення і якість самих приміщень ще далекі від європейських. Заклади культури у краї, як і за радянських часів, фінансуються за залишковим принципом.

Надія Капустіна

Відтак і про гарне освітлення, і про мікрофони з навушниками для відвідувачів, і про звичну для Європи практику повного оновлення експозицій кожні вісім років можна тільки мріяти, каже директор Дніпропетровського національного історичного музею Надія Капустіна.

«Протягом багатьох років, не десяти навіть, а приблизно 30–35 останніх років, накопичувалися проблеми. Музей не міг робити реекспозицію. Музейна експозиція застаріла. Треба робити нову експозицію, адже це – привабливість музею. Людей цікавить нове – нові ідеї, нові виставки», – вважає Надія Капустіна.

Музейники зазначають: відчути себе справжнім європейцем у дніпропетровських музеях важко не тільки відвідувачам, а й співробітникам. Зарплата наукового працівника музею наразі становить менше від 2 тисяч гривень, звідси – старіння кадрів, брак молоді і відповідно нових, цікавих ідей.

Квиток до музею у Європі – до 600 гривень

Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького

Ще одна проблема – низька платіжна спроможність українського відвідувача у порівнянні з європейським, вважає Надія Капустіна.

«Нам з колегами вдалося помандрувати по Європі, музеями Будапешта, Праги, Відня, Мюнхена, Кракова… Я вам скажу, квитки досить дорогі. На наші гроші це іноді 600 гривень. У нас, ви знаєте, вхідний квиток коштує 5 гривень для дитини і 10 гривень для дорослого», – сказала Радіо Свобода директорка музею.

Важко досягти музейникам і підтримки місцевої влади, скаржаться працівники. Для прикладу, розповідає старший науковий співробітник історичного музею Алла Москалець, відоме в Україні музейне свято просто неба «Чисті джерела», яке проводять у Дніпропетровську в травні, уже не перший рік не вміщає усіх охочих. Влада ж проблему ігнорує, каже науковець.

«Для проведення музейних свят можна було б залучити частину бульвару. Для цього всього лише на пару годин треба було б змінити рух транспорту. Але наші звернення до влади не знаходять відгуку, і це велика проблема», – скаржиться Алла Москалець.

Наразі дніпропетровські музейники все більше придивляються до європейської практики. Здійснивши арт-турне Європою, вони побачили чимало нового і корисного і тепер збираються застосовувати досвід удома.

Довідка: 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. У Дніпропетровській області діє 19 музеїв різних профілів, серед яких відомий в Україні та за кордоном національний історичний музей імені Яворницького. Загальний музейний фонд краю перевищує 500 тисяч експонатів, більш як сотня з них занесена до Державного реєстру національної культурної спадщини.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG