Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура погрожує Тимошенко арештом


Київ – Перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін не виключає, що колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко може бути взята під варту. Про це він заявив сьогодні під час засідання парламентської слідчої комісії з розслідування обставин підписання газових угод 2009 року. Із заявою про те, що Тимошенко ігнорує виклики на допит, виступив слідчий генпрокуратури. Натомість захисник Юлії Тимошенко депутат-б’ютівець Сергій Власенко стверджує, що колишня прем’єр хвора, а Генпрокуратура застосовує до опозиційного діяча брудні технології.

Слідчий Генпрокуратури в особливо важливих справах Олександр Нечвоглод викликає Юлію Тимошенко до Генпрокуратури о 10-й годині ранку 19 травня для проведення «невідкладних слідчих дій».

Як повідомила сьогодні прес-служба Генпрокуратури, слідчий нагадує колишньому прем’єрові, що вона вже 87 днів ознайомлюється з кримінальною справою щодо «Кіотського протоколу» та «машин швидкої допомоги» і «свідомо затягуєте направлення її до суду».

Слідчий також заявив, що Тимошенко «маніпулює суспільною думкою на свою користь, представляючи себе «жертвою політичних репресій злочинної влади».

Захисник називає вимоги ГПУ абсурдними

Сьогодні ж перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що колишнього прем’єра можуть взяти під варту, якщо вона та її захисники ухилятимуться від слідчих дій.

Також під час засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин підписання газових контрактів Ренат Кузьмін заявив, що колишня Прем’єр-міністр погрожувала колишньому голові «Нафтогазу» Олегові Дубині звільненням у разі його відмови підписати газову угоду в січні 2009-го.

Натомість захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявляє, що лідер БЮТ не ухиляється від слідства, а має поважні причини не з’являтися на допит.

«Вона хворіє! А може, завтра Кузьмін захоче, щоб вона станцювала на майдані Незалежності?! Це ж абсурд! У неї поважна причина не з’являтися на допит, про що вона заздалегідь повідомила», – заявив Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Що ж до заяв Кузьміна про погрози Дубині, то депутат-правник зазначив, що ці обставини не фігурують у кримінальній справі.

Керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко вважає, що влада не стане зараз арештовувати Юлію Тимошенко. На його думку, «двоє такого рівня ув’язнених, як Луценко і Тимошенко, викличуть занадто гостру зовнішню реакцію».

Кузьмін не задовольнив депутатський інтерес

Єдиний член парламентської комісії, який не входить до складу більшості, депутат-нашоукраїнець Анатолій Матвієнко каже, що не почув від заступника генпрокурора відповідей на своє запитання, скільки могли б коштувати збитки від непоставки газу до Європи.

Також, за словами Матвієнка, йому не відповіли на запитання про те, що призвело такої угоди. Адже напередодні був міжурядовий меморандум між Україною та Росією, де була зазначена прийнятна ціна на тисячу кубометрів газу: 220 доларів.

За словами депутата-нашоукраїнця, він хоча й засуджує дії Тимошенко під час підписання газової угоди, але бачить, що у газовій справі політична складова превалює над бажанням розібратися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG