Доступність посилання

ТОП новини

«Не називайте тата диктатором!»


Лола Карімова-Тіллаєва, донька президента Узбекистану
Лола Карімова-Тіллаєва, донька президента Узбекистану

Прага – У Парижі розпочалося судове слухання за позовом дочки президента Узбекистану Іслама Карімова до французького новинного веб-сайту, який назвав її батька «диктатором». Молодша дочка Карімова Лола Карімова-Тіллаєва вважає, що електронне видання незаслужено образило її тата. Правозахисники говорять, що процес може стати можливістю привернути увагу до стану справ із правами людини в Узбекистані.

Про Узбекистан рідко згадують у західній пресі, тому навряд чи хтось би звернув увагу на публікацію на французькому веб-сайті Rue89, якби не той факт, що вона образила дочку президента Іслама Карімова, Лолу, назвавши її «дочкою диктатора».

У публікації розповідалося, що молодша дочка Карімова запрошує західних знаменитостей на гламурні акції, щоб «відбілити імідж своєї країни». У статті під назвою «Узбекистан: придушення вдома і шоу в Каннах», яка була опублікована рік тому, розповідалося, що дочки Карімова напередодні Каннського кінофестивалю організували доброчинний бал на підтримку хворих на СНІД, а в той же час в Узбекистані ув’язнили активіста, який поширював інформацію про способи запобіганню СНІДу, за те, що він «ображав суспільну мораль».

За даними публікації, за участь у доброчинній акції французька актриса Моніка Беллуччі отримала 190 тисяч євро. Дочка президента Лола Карімова-Тіллаєва стверджує, що грошей актрисі вона не платила, і подала в суд.

Журналісти поставилися до слухань, що розпочалися вчора, як до можливості розповісти більше про порядки, які є в Узбекистані. З відповідною заявою виступила організація «Репортери без кордонів».

Автор публікації Оґюстен Скальбер говорить, що тепер те, що Карімов є диктатором, буде доведено в суді.

«У французькій пресі ми можемо написати, що Лола Карімова є донькою диктатора, бо це – факт. Але тепер нам потрібно довести за законом, що її батько є диктатором. Це буде просто, бо шість років тому він влаштував бійню в Узбекистані, багатьох своїх опонентів він або ув’язнив, або катував. Не буде складно довести, що він диктатор», – каже Скальбер.

Критики режиму Карімова говорять, що якщо про розстріл мирної демонстрації в місті Андижан та про інші порушення прав людини, які відбуваються Узбекистані, знали тільки ті, хто цікавиться правами людини, то тепер про них писатимуть і ті газети, які повідомляють про життя знаменитостей.

32-літня Лола Карімова, яка останні кілька років живе у Парижі і є постійним представником своєї країни в ЮНЕСКО, живе там світським життям і товаришує з європейськими зірками на кшталт Алена Делона, Шерон Стоун чи Елтона Джона. Раніше подібну увагу до себе викликала її старша сестра Ґульнара, яка є модним дизайнером, співачкою і віднедавна дипломатом – послом Узбекистану в Іспанії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG