Доступність посилання

ТОП новини

Ларс фон Трієр – персона нон ґрата в Каннах


Данського режисера Ларса фон Трієра оголосили персоною нон ґрата на Каннському кінофестивалі.

Причиною такого рішення стали висловлювання фон Трієра про Гітлера.

Напередодні, виступаючи на прес-конференції в Каннах, режисер говорив про євреїв і нацистів. Він зауважив, що раніше вважав себе євреєм, а зараз у нього є підстави вважати, що він «міг би бути нацистом».

Після того, як розгорівся скандал, Ларс фон Трієр вибачився: «Якщо я заподіяв комусь біль словами, сказаними цього ранку на прес-конференції, я щиро приношу вибачення. Я не антисеміт, я не упереджений у расовому питанні, і я не нацист». Дирекція фестивалю взяла до відома його вибачення.

У четвер дирекція фестивалю оприлюднила офіційну реакцію: «Рада директорів фестивалю… дуже засмучена, що цей форум був використаний Ларсом фон Трієром для того, щоб робити заяви, які неприйнятні, неприпустимі і суперечать ідеалам гуманності».

«Рада директорів суворо засуджує ці коментарі і оголошує Ларса фон Трієра персоною нон ґрата на Канському фестивалі», – мовиться в заяві.

У прес-центрі фестивалю повідомили, що картина фон Трієра «Меланхолія» не буде знята з нинішнього конкурсу, але режисер не зможе брати участь у церемонії нагородження, якщо стрічка виграє приз.

Ларс фон Трієр – один з засновників чи не найпровокативнішого руху у сучасному кінематографі «Догма 95», у рамках якого він поставив фільм «Ідіоти» (1998), що викликав скандал через відверті порносцени. Роботи Ларса фон Трієра неодноразово отримували нагороди. Зокрема, він 8 разів був номінований на Золоту пальмову гілку на Каннському фестивалі і отримав її в 2000 році за стрічку «Та, що танцює в темряві».
XS
SM
MD
LG