Доступність посилання

ТОП новини

Словацький «золотий» чемпіонат


Чемпіонат світу з хокею, Братислава, 8 травня 2011 року
Чемпіонат світу з хокею, Братислава, 8 травня 2011 року

Прага – Чемпіонат світу з хокею закінчився, відомі «золоті», «срібні» й «бронзові» переможці, в багатьох країнах підбивають підсумки. У територіально невеликій Словаччині також підраховують здобутки і збитки. Але, на думку навіть найбільших критиків, Словаччина виграла чемпіонат: маленька країна здобула великий авторитет у світі, й це найбільша перемога.

Світова федерація хокею визнала Словаччину як успішну країну-організатора чемпіонату, каже оглядач братиславського щоденника Sme Іван Штулайтер.

«Словаччина з організацією чемпіонату впоралась дуже добре. У Братиславі виріс новий стадіон на 9 тисяч місць, поблизу нього збудовані також стадіон для тренувань і готель. Це нині зовсім нова частина Братислави. Гості й самі жителі столиці свідчать, що і дістатись на стадіон зручно й легко. Правда, ще й тепер залишається питання, чи не були зависокими ціни квитків на ігри. Є також критика щодо вартості нового стадіону, зокрема, мовиться про те, що процес його будівництва не був прозорим», – зауважує оглядач.

Ціни за квитки справді були чималими: найдешевші на відбіркові ігри коштували 96 євро, на фінальний матч – від 280 євро і більше. Але організаторам назагал вдалось подолати так звану «чорну касу» , тобто спекуляцію квитками.

Не пройшов поза увагою всіх – і словаків, і закордонних гостей – неприємний випадок, коли в готелі були обкрадені хокеїсти – члени збірної Данії.

Успіх чемпіонату – найбільший здобуток Словаччини

Однак як плюс організаторам чемпіонату Федерація хокею відзначила, що цей факт словаки не намагались приховати, навпаки, перед потерпілими відкрито вибачились і відразу повернули їм збитки. І загалом атмосфера на чемпіонаті вирізнялась дружністю, бажанням господарів допомогти гостям у всьому.

Та найголовніше: словаки переконані, що відтепер їхню країну чужинці не будуть довго шукати на карті, що невелику, але привітну столицю на Дунаї згадуватимуть з радістю й хотітимуть приїхати туди ще не раз. А це і є для словаків найдорожче «золото» чемпіонату.

У столиці Словаччини Братиславі живе півмільйона громадян, у другому найбільшому словацькому місті, Кошицях, усього 90 тисяч. Відтепер ці міста назавжди ввійшли до історії хокею – одного з найулюбленіших видів спорту у світі.

Не завжди вимовляючи правильно незвичну для себе назву столиці – Братислава, – вболівальники-іноземці звідусіль поспішали на стадіон імені Ондрея Непели. По дорозі вони розглядали місто, купували сувеніри, воду чи улюблені чипси, після гри заповнювали бари, клуби, ресторани, за кухлем пива раділи чи, навпаки, сумували, потім поспішали до готелів, на паркінги, до наметових містечок.

Всього у чемпіонаті світу з хокею у Словаччині взяли участь 16 команд, відбулось 56 ігор, до країни приїхало понад 320 тисяч уболівальників.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG