Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія придивляється до досвіду Угорщини в Євросоюзі


Голова уряду Угорщини Віктор Орбан
Голова уряду Угорщини Віктор Орбан

Будапешт – Хорватія має непогані шанси ще до кінця червня отримати статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Таку впевненість висловив Віктор Орбан, голова уряду Угорщини, яка нині головує в ЄС. Цю думку Будапешта поділяє і керівництво Німеччини. Більше про перспективи такого вступу громадяни Хорватії могли дізнатися на міжнародній акції «Дні Дунаю» у місті Вуковарі від угорських політиків, представників громадських організацій та діячів культури. Однак ці зустрічі виявили не тільки інтерес вуковарців до цієї теми, але й певні побоювання простих людей.

На «Днях Дунаю» у відбудованому місті Вуковар, де на початку 1990-х років точилися жорстокі бої між сербами та хорватами, угорська делегація була однією з найчисельніших. Ці країни з’єднує велика водна артерія Європи, економічні та культурні контакти. З іншого боку, в Хорватії мешкає чимала етнічна громада угорців, і так само в Угорщині проживає хорватська нацменшина. Під час воєнного конфлікту на Балканах Угорщина підтримала прагнення хорватів здобути незалежність.

Депутат угорського парламенту Іштван Палфі вважає, що саме це і задає у ці дні довірливий тон спілкуванню у Вуковарі. Хорвати прислухаються до думок сусідів ще й тому, що Угорщина активно лобіює інтереси Хорватії у Брюсселі.

«Дуже важливі речі вирішуватимуться наступного тижня: можливо, стане відомо, чи Хорватія отримає ще за головування Угорщини в Євросоюзі конкретну дату, коли її назвуть кандидатом на вступ до ЄС. Понад тиждень тому прем’єр-міністр Віктор Орбан і канцлер Німеччини Анґела Меркель висловили у цьому сенсі дуже велику впевненість», – зазначив угорський парламентар.

Кого і чого лякаються прості хорвати

За словами Іштвана Палфі, оптимізму у цій справі додає і та обставина, що Хорватія виявила готовність активно співпрацювати з міжнародним трибуналом у Гаазі щодо розкриття воєнних злочинів, як того і вимагають відповідні резолюції Ради безпеки ООН.

Християнський демократ Іштван Палфі цими днями мав багато зустрічей з мешканцями Вуковара. Перспектива членства Хорватії в Євросоюзі їх цікавила чи не найбільше. Втім, мова йшла не лише про очікуваний позитив від такого вступу.

«Можна було відчути і певні побоювання людей через невідомі для них речі. Передусім, вони запитували, а як, мовляв, це було у вас? Наприклад, багато хорватів переймається майбутнім свого родинного бізнесу. Очевидно, вони бояться приходу транснаціональних корпорацій, діяльність яких і в Угорщині позначилася не найкращим чином на справах аграрних підприємств та малого бізнесу після вступу до ЄС», – зауважив Іштван Палфі.

Досвід сусідів хорвати хочуть використати не для того, щоб не допустити на ринок конкурентів, а щоб краще підготуватися до процесу глобалізації, додав угорський політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG