Доступність посилання

ТОП новини

Нетаньягу: Вашингтон не розуміє реальності


Президентом США Барак Обама та прем’єр-міністр Ізраїлю Бен’яміном Нетан’ягу, Вашингтон, 20 травня 2011 року
Президентом США Барак Обама та прем’єр-міністр Ізраїлю Бен’яміном Нетан’ягу, Вашингтон, 20 травня 2011 року

Прага – У Вашингтоні розпочинаються непрості переговори між президентом США Бараком Обамою та прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Напередодні відльоту до США Нетаньягу заявив, що Обама «не розуміє реальності», коли говорить, що Ізраїль має повернутися до кордонів 1967 року і дозволити повернення мільйонам палестинських біженців.

Біньямін Нетаньягу прибув до Вашингтона на другий день після того, як американський президент Барак Обама підтримав багатолітню вимогу палестинців щодо повернення Ізраїлю до кордонів 1967 року, тобто до того часу, як в результаті війни Ізраїль окупував палестинські території й досі утримує Східний Єрусалим та частину Західного берегу Йордану.

Ізраїльський лідер відреагував на це гострою заявою, що така вимога залишила б кордони Ізраїлю «безборонними» і що американська адміністрація «не розуміє реальності», коли виходить з такими пропозиціями.

Обама фактично став на палестинську позицію, чим послабив багаторічну підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона. Таким чином, очікується, що процес мирних переговорів між Ізраїлем і палестинцями, який США намагаються відновити з огляду на демократичні зміни в регіоні, може бути знову відкладений.

Позиція ж Ізраїлю залишається непорушною. Її напередодні переговорів у Вашингтоні висловив речник міністерства закордонних справ Їґал Палмор: «Прем’єр-міністр Ізраїлю Нетаньягу відвідає Вашингтон у надії почути підтвердження зобов’язань США, висловлених у 2004 році, які підтримали обидві палати Конгресу. Ці зобов’язання базуються на абсолютній необхідності вирішувати проблему палестинських біженців у межах майбутньої палестинської держави та нежиттєздатності кордонів 1967 року як таких».

Палестинці і міжнародна спільнота підтримують Обаму

Тим часом речник палестинського лідера Саеб Ерекат заявив про те, що президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас вітає нові зусилля Вашингтона.

«Президент Аббас висловив свою вдячність щодо зусиль президента Обами, який намагається відновити постійний характер переговорів та надію на те, що вдасться досягти угоди про остаточний статус Єрусалима та біженців», – сказав він.

І так званий Близькосхідний квартет, який складається зі США, Росії, ООН та Європейського Союзу, висловив повну підтримку нового бачення Обами шляхів вирішення близькосхідного конфлікту.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG