Доступність посилання

ТОП новини

Демократизація в Європі як приклад для арабського світу


Вашингтон – Арабська весна відкриває новий розділ в американській демократії, заявив президент США Барак Обама, виступаючи з програмною доповіддю в Державному департаменті.

Майбутнє Сполучених Штатів пов’язане з Близьким Сходом через економіку, безпеку, історію та долю, сказав Барак Обама.

Цей виступ вважається першим офіційним проявом політики та офіційного ставлення Білого дому до заворушень та демонстрацій в арабському світі.

«Перед нами історична можливість, ми покажемо, що США цінують гідність вуличного торговця в Тунісі більше, ніж голу силу диктатора. Сполучені Штати вітають зміни, які просувають людське самовизначення… Після десятиліть сприяння світу таким, яким він є, ми маємо можливість зробити його таким, яким він повинен бути», – наголосив Обама.

Статус-кво втримати неможливо

Сполучені Штати були довголітнім союзником Єгипту, країни, яка вважалася стабільною, але далеко не вільною чи демократичною. Демонстрації, які повалили президентів Тунісу та Єгипту, кинули перед Вашингтоном виклик: зберігати статус-кво чи розпочинати новий шлях політики та співпраці, політики, яка базується на демократичних цінностях та економічних можливостях.

Стабільність, яка базується на репресіях та страху, скоріше чи пізніше розірве суспільство, заявив Обама. Країни можуть здобути свою незалежність революціями, але їхнє самовизначення не завершується на цьому. Людське та національне самовизначення має економічний вимір, і саме цей вимір хочуть підтримати та посилити Сполучені Штати.

Справжні реформи не відбуваються лише шляхом виборів, для їхнього справжнього здійснення та скріплення потрібні сильні громадські інституції. Саме за це відтепер беруться США, наголосив Обама.

Як США допомагатимуть розвивати демократію на Близькому Сході

Американська допомога буде подібною до того, що було реалізовано в Центральній та Східній Європі після краху комунізму. Допомагатимуть не лише елітам, а й рядовим громадянам та підприємцям. Бо важко говорити про високу демократію, коли на столі немає вечері, на ринку праці немає перспектив, добрі ідеї та інновації блокуються корупцією, нагадав американський президент.

Щоб забезпечити те, що арабська весна матиме своє літо, Сполучені Штати обіцяють:

  • списати борг Єгипту, який становить один мільярд доларів;
  • створити підприємницькі фонди для інвестицій в економіку Єгипту та Тунісу;
  • запустити широкомасштабну програму торговельного та інвестиційного партнерства на Близькому Сході та в Північній Африці.

Крім того, сказав Обама,

  • Світовий банк розробить програми для модернізації та стабілізації економік цих країн;
  • Європейський банк реконструкції та розвитку також буде залучений у перетворенні економічних реалій цих країн.

Виклик Ізраїлеві та палестинцям

Конфлікт між Ізраїлем та арабським світом уже довго кидає тінь на весь Близький Схід. Для справжнього прогресу і розвитку регіону ця проблема мусить бути вирішена. Мир у цьому регіоні залишається пріоритетом США, нагадав Обама. Вирішення конфлікту повністю залежить від Ізраїлю та палестинців, вони самі мусять дійти згоди і консенсусу.

Базою переговорів для вирішення цього конфлікту має бути майбутня палестинська держава та безпека Ізраїлю. Кордони між майбутньою палестинською державою повинні базуватися на кордонах 1967 року, зі змінами, які будуть узгоджені в перебігу переговорів. Палестинці мають повне право на власне політичне життя у суверенній державі, однак вони не здобудуть незалежної держави, якщо будуть заперечувати право Ізраїлю на існування, наголосив Обама.

Все це буде важко здійснити, признався президент США. «Але це єдиний вибір, який існує. Це вибір між надією та ненавистю, між кайданами минулого та обітницею майбутнього», – сказав Барак Обама.

Обама виступив з промовою про близькосхідну політику
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG