Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль стурбований палестинськими домовленостями


Лідери палестинських угрупувань «Фатх» та «Хамас»
Лідери палестинських угрупувань «Фатх» та «Хамас»

Прага – Ізраїль занепокоєний домовленостями між ворогуючими палестинськими угрупуваннями, яких було досягнуто в Єгипті. Ізраїльські офіційні особи висловлюють занепокоєння тим, що до палестинського уряду може увійти організація «Хамас», яка не визнає права на існування Ізраїлю.

Невдовзі після оголошення результатів переговорів між двома ворогуючими палестинськими угрупуваннями «Фатх» та «Хамас», які відкривають шлях до утворення спільного тимчасового уряду, виступив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу. Він заявив, що Ізраїль не погодиться з тим, що до уряду Палестинської національної адміністрації увійде «Хамас», який відмовляє Ізраїлеві в праві на існування.

«Палестинська влада повинна вибрати між миром з Ізраїлем та миром з «Хамасом». Одночасно це неможливо. Мета «Хамасу» – знищити Ізраїль. Про це він заявляє публічно і обстрілює ракетами наші міста і наших дітей», – зазначив політик.

На думку Нетаньягу, ідея примирення свідчить про слабкість палестинської влади і про те, що «Хамас» має намір перехопити владу на Західному березі Йордану так само, як він захопив її в Смузі Гази.

Домовленості, яких після півторарічних переговорів досягли в середу в Каїрі представники «Фатху» та «Хамасу», відкривають можливість для того, щоб представники «Хамасу», який контролює Смугу Гази, увійшли до офіційно визнаного уряду, який сформувала організація «Фатх» і який контролює Західний берег.

«Хамас» має визнати попередні домовленості із палестинцями – Ізраїль

Міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман вважає, що домовленості перейшли «червону лінію». На думку Лібермана, Ізраїль має відповісти на загрозу. Серед можливих заходів – припинення можливості для президента та прем’єр-міністра Палестинської адміністрації подорожувати регіоном та припинення перерахунку податків, які Ізраїль збирає від імені Палестинської національної адміністрації.

Ліберман також заявив, що міжнародна спільнота повинна наполягати на тому, щоб об’єднаний уряд виконував умови домовленостей, яких досяг міжнародний квартет з вирішення близькосхідних питань, до якого входять США, Росія, Європейський Союз та Організація Об’єднаних Націй. Ці вимоги включають відмову від військового насильства, визнання держави Ізраїль та всіх попередніх домовленостей між Ізраїлем і Палестинською національною адміністрацією. «Хамас» досі не погодився з жодною з цих умов.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG