Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльські діячі пропонують мирний план


Прага – Група відомих ізраїльських діячів підготувала пропозицію всеохопного мирного плану для Близького Сходу, який передбачав би, зокрема, створення повноцінної самостійної палестинської держави на території Смуги Гази і більшої частини Західного берега Йордану й зі столицею в Східному Єрусалимі. План іще офіційно не оприлюднений, а оглядачі вже розцінюють його як нереальний.

Близько 40 відомих ізраїльських діячів переважно лівого чи лівоцентристського спрямування, серед яких колишні чільні військові й навіть колишні голови спецслужб «Моссад» і «Шин Бет», об’єдналися в групу з назвою «Ізраїльська мирна ініціатива» й підготували двосторінковий план, який збираються оприлюднити в Тель-Авіві в середу.

Один із них, колишній шеф «Моссаду» Данні Ятом, заявив, що їхню ініціативу викликали останні події в арабському світі, й учасники групи вирішили: настав час, щоб своє слово сказала й ізраїльська громадськість.

Як сказав він американському щоденникові The New York Times, ініціатори плану хотіли подати сигнал поміркованим палестинцям і сирійцям: «існує новий обрій і світло в кінці тунелю».

Але цей план передбачає низку поступок Ізраїлю палестинцям і сирійцям порівняно з нинішньою ситуацією. І дослідник із близькосхідних питань британського аналітичного центру Chatham House Йосі Мекельберґ каже, що ця ініціатива має мало шансів на успіх – і не лише з боку Ізраїлю. І з палестинського боку, який розколотий між радикальним антиізраїльським угрупованням «Хамас», що захопило контроль над Смугою Гази, і поміркованим рухом «Фатх», до якого належить офіційно визнана Палестинська національна адміністрація в другій частині палестинських територій, на Західному березі Йордану, ця ініціатива навряд чи буде успішна.

«Я маю сумніви, чи приведе вона до чогось. Думаю, є і розкол поміж палестинцями, між «Хамасом» і «Фатхом», та й фізичний, між Смугою Гази й Західним берегом, і також брак волі в ізраїльській владі, яка нині не хоче робити нічого, перш ніж побачить у повному обсязі, що, власне, діється. Боюся, що така ініціатива не дасть плодів, що їх багато з нас хотіли б бачити», – каже аналітик.

Ізраїль мусив би поступитися

Пропонований план передбачає створення повноцінної самостійної палестинської держави майже точно в кордонах 1967 року, тобто на території Смуги Гази і більшої частини Західного берега Йордану й зі столицею в Східному Єрусалимі. Повернення до тих кордонів домагаються самі палестинці, Ізраїль таку можливість дотепер виключає. План пропонує незначні відхилення від тих кордонів через велику кількість ізраїльських поселень на Західному березі – близько 7 відсотків території Західного берега мали б бути обміняні з палестинцями на інші землі.

Ізраїльтянам довелося б поступитися й частиною Єрусалима, який нині Ізраїль вважає за свою єдину й неподільну столицю, хоча анексію східної частини міста світова спільнота ніколи не визнавала. Єрусалим, за пропозицією, мав би стати столицею обох держав, поділений між ними – західна частина Ізраїлеві, східна палестинцям.

Щодо історичного Старого міста Єрусалима план передбачає особливі домовленості – наприклад, його так званий Єврейський квартал і відома Стіна плачу, або ж Західна стіна, відійшли б Ізраїлеві, а пагорб Храмової гори, як його знають ізраїльтяни, або ж Величної святині, як його звуть палестинці й інші мусульмани, залишився б поза суверенітетом обох держав.

Палестинські біженці мали б отримати право на відшкодування, але повертатися могли б тільки до новоствореної палестинської держави, але, за нечисленними винятками, не до Ізраїлю.

А захоплені в Сирії в перебігу Шестиденної війни 1967 року і офіційно анексовані потім Голанські височини, стратегічно важливі для контролю за значною частиною ізраїльської території, Ізраїль мав би повернути сирійцям.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG