Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: Кучму прослуховували системою часів КДБ


Президент України Леонід Кучма не підозрював, що його кабінети прослуховуються – про це в інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня. Україна» заявив свідок-звинувачуваний по справі «міліцейських перевертнів» Юрій Нестеров (який перебуває в сусідній камері з колишнім генералом Олексієм Пукачем), на чиїх свідченнях фактично ґрунтується справа.

«Одного разу Ігор Гончаров (звинувачувався в створенні банди «міліцейських перевертнів» і керівництві її діяльністю) попросив, щоб я повозив його по місту. Ми їздили цілий день. Він сказав тоді, що Леонід Кучма навіть не підозрює, що його кабінети прослуховуються. Я не вірив, що можна здійснити таке. Тоді Ігор Гончаров розповів, що ще в колишньому СРСР існувала стаціонарна система прослуховування – вона залишилася в спадок від КДБ і до цих пір працює; що з’явилися люди, яким це цікаво. Він сказав, що багато кабінетів адміністрації прослуховують, що перед виборами треба було щось робити. Мова йшла про спільні зусилля «канівської четвірки» в пошуку компромату для імпічменту Леоніда Кучми», – повідомив Нестеров.

«У жовтні 2000 року Ігор Гончаров з радістю розповідав у моїй присутності своєму помічникові, що «скоро Даниличу ініціюють імпічмент», тому що Леонід Кучма говорить в кабінеті і не знає, що його пишуть. Тоді ж він дав нам почитати роздруківки, як він сказав, записів з кабінету. Пам’ятаю точно, що нічого надприродного там не було: мат, якісь прізвища. Ігор Гончаров тоді сказав: звичайно, цього мало для імпічменту, але… Потім прозвучала фраза про те, що одна жінка з апарату Президента когось підбурювала, «щоб Данилич побільше говорив», – розповів Юрій Нестеров.

За його словами, Ігор Гончаров казав, що ці записи ніхто не сприймав серйозно. «Наскільки я пам’ятаю, плівки «молодого офіцера» кому тільки не пропонувалися до вересня 2000 року – і соціалістам, і рухівцям, і за кордон тощо. Незважаючи на те що в них нічого не змінилося, вони відразу ж виросли в ціні з початком акції «Україна без Кучми»… З цими плівками пов’язана і смерть двох колег Мельниченка, яких, як розповідав Михайленко в суді, отруїв його шеф Ігор Гончаров. Це охоронці-водії когось із «канівської четвірки». Як говорив Михайленко, їх убили тому, що вони занадто багато знали про справу Георгія Гонгадзе», – додав Юрій Нестеров.

Інші ймовірні учасники тих подій наразі ще не коментували цих заяв Нестерова.
XS
SM
MD
LG