Доступність посилання

ТОП новини

Обама розпочав візит до Європи з Ірландії


Прага – Президент Сполучених Штатів у понеділок розпочав свій візит до Європи. Першим пунктом цієї подорожі є Ірландія, де Обама має родинне коріння. Упродовж тижня Барак Обама також має відвідати Велику Британію, Францію і Польщу. Цей візит має на меті зміцнити відносини Сполучених Штатів з європейськими союзниками. Наразі не відомо, чи відбудеться двостороння зустріч президентів США та України, які під кінець тижня в той самий час мають перебувати у Варшаві.

Президент Барак Обама звертає увагу на те, що Ірландію і Сполучені Штати поєднують глибокі зв’язки. «Дружба і зв’язки між США та Ірландією не можуть бути міцнішими. Очевидно, що це не лише питання стратегічних інтересів, не лише справа зовнішньої політики. У Сполучених Штатів з Ірландією існує кровний зв'язок», – заявив президент США в Дубліні.

37 мільйонів американців мають ірландське коріння, включно з самим Обамою. За батьком він походить з Африки, а його родич за материнською лінією, Фалмут Кірні, поїхав шукати щастя в Америці в середині 19-го століття з ірландського містечка Моніґалл. Відвідини цього містечка, розташованого за 135 кілометрів від столиці – окремий пункт візиту президента США до Ірландії.

У краях свого пра-пра-прадіда американський політик скуштував ірландське пиво «Ґіннесс», відзначивши, що там воно смачніше, ніж в Америці. На його честь грав місцевий гурт і радісно вигукували діти: «Ми хочемо Обаму!»

Ірландія – маленька країна, але те, що вона робить у сфері миротворчих операцій, тренінгів в Афганістані, у справі продовольчої безпеки та захисту прав людини, має велике значення для світу, заявив президент США. Він також відзначив мирне врегулювання у Північній Ірландії, де угода 1998 року зупинила десятиліття протистояння між проірландськими націоналістами та прихильниками офіційного Лондона.

Лондон і Довіль: вивірення позицій

У вівторок Барак Обама вирушає до Великої Британії, де як гість королеви Єлизавети проведе дві ночі у Букінгемському палаці. У середу, 25 травня, президент Сполучених Штатів має намір обговорювати з британським прем’єром співпрацю в Афганістані і звіряти позиції щодо Ірану і Лівії. Планується також прес-конференція і промова Обами у британському парламенті – рідкісна честь для іноземних гостей Лондона.

Після цього у Франції 26–27 травня, разом з лідерами країн Групи восьми, президент США буде обговорювати проблеми світової економіки. Очікують, що Обама пропонуватиме активніше підтримувати поступ демократії у державах Близького Сходу і Північної Африки, де хвиля повстань знаменувала «арабську весну».

Крім цього, на порядку денному міжнародна операція в Лівії під командуванням НАТО та виведення американських вояків з Афганістану, що почнеться влітку.

У Франції, в перебігу саміту, заплановані окремі зустрічі Обами з президентами Росії і Франції Дмитром Медведєвим та Ніколя Саркозі, і прем’єром Японії Наото Каном.

Польща: літаки й енергетика

Останній пункт програми європейського турне Обами – Польща. Там головні питання – європейська безпека та економічна співпраця.

Ще перед нинішньою поїздкою господаря Білого дому його прес-служба заявила, що це «дуже важлива» зупинка. У 2009 році адміністрація Обами відмовилася від планів Джорджа Буша розмістити у Польщі анонсовану раніше систему протиракетної оборони на користь мобільніших підрозділів, але згодом уточнила, що інший проект таки буде. Президент США, очевидно, підтвердить наміри розмістити на польських теренах американські винищувачі F-16 і транспортні літаки.

Очікують, що Обама також зверне увагу на важливість для європейської енергетичної безпеки місцевих покладів сланцевого газу. За прогнозом США, оприлюдненим у квітні, у Польщі ці поклади перевищують 5 мільярдів кубометрів, це найбільша кількість поміж 32 проаналізованих європейських держав. Поляки, зі свого боку, сподіваються, що пошуком сланцевого газу активніше займуться американські енергетичні компанії.

Чи говоритиме Обама з Януковичем окремо?

28 травня президенти США і Польщі Обама та Коморовський у Варшаві влаштовують вечерю для керівників Центральної і Східної Європи, які у польській столиці проводять свій саміт. На ньому має бути і Президент України. Чи зустрінуться тоді керівники України і США віч-на-віч? На Банковій не підтверджують і не відкидають такої можливості.

«Наразі наша поїздка до Республіки Польщі опрацьовується міжнародним відділом Адміністрації Президента і протоколом. Я дуже сподіваюся, що до кінця тижня я зможу вам сказати більше, що стосується наших планів у Польщі і наших зустрічей», – сказала Радіо Свобода прес-секретар Президента України Дарія Чепак.

Адміністрація Президента при цьому повідомляє, що 20 травня «за ініціативи американської сторони» відбувалася телефонна розмова між Віктором Януковичем і віце-президентом США Джозефом Байденом.

Того, що зустріч Обами з Януковичем у Варшаві відбудеться, не виключає і колишній посол України у Вашингтоні Юрій Щербак.

«Вони знають настрої в Україні і тут дуже багато людей різних напрямів політичної думки вважають, що незаслужено зникла Україна з радарів Білого Дому. Тому, як я собі розумію, йде напружена робота, щоб влаштувати хоча б фотосесію з президентом Сполучених Штатів, а ще краще – 5–10-хвилинну зустріч, яка буде означати, що триває
діалог», – сказав Юрій Щербак у коментарі Радіо Свобода.

Посилаючись на свою недавню поїздку до Вашингтона і зустрічі з американськими політиками, Юрій Щербак каже, що США насамперед непокоїть інвестиційний клімат в Україні, передовсім обмеження на експорт зерна. Предметом обговорення, за оцінкою колишнього посла, може стати і становище з правами людини в Україні.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG