Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз затвердив нові санкції проти Сирії та Ірану


Президент Сирії Башар Асад
Президент Сирії Башар Асад

Прага – У понеділок міністри закордонних справ країн Європейського Союзу схвалили на зустрічі в Брюсселі нові санкції проти Сирії та Ірану. Повідомляється, що ЄС наклав нові санкції на сирійського президента Башара Асада через криваве придушення його режимом антиурядових протестів. А нові санкції проти Ірану пояснюють відсутністю прогресу на переговорах ЄС із Тегераном із приводу його ядерної програми.

Брюссель схвалив замороження активів керівництва Сирії та обмеження на в’їзд до ЄС іще більше ніж десятка чільників сирійської влади, включно із президентом Сирії Башаром Асадом. Якщо два тижні тому Кіпр, Греція та Німеччина були проти включення Башара Асада до європейських «чорних списків», то нині вони погодилися на це та на розширення списку на інших офіційних осіб Сирії, які беруть активну участь у нинішніх репресіях проти опозиції.

Тут значну роль відіграла і позиція США, які виступили проти репресій у Сирії. Тим більше, що й у минулі вихідні в Сирії знову загинули представники опозиції. Правозахисники з Дамаска кажуть, що число загиблих сягає вже майже 900 осіб із того часу, як два місяці тому почалися акції протесту опозиції.

В ЄС вимагають від Асада припинення насилля, початку переговорів із широкою національною опозицією на основі її вимог, включно з конкретними пропозиціями щодо початку в Сирії політичних реформ.

Британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ заявив у Брюсселі, що ЄС має діяти «сміливо і честолюбно» у час арабських демократичних революцій, пропонуючи цим країнам, з одного боку, доступ до вільного ринку за їхнє прагнення до реформ, а з іншого – застосовувати покарання до владних сил на кшталт Сирії, де ті вдалися до сили проти власного народу.

«Репресії в Сирії тривають, і важливо, щоб люди там отримали право на мирний протест, були звільнені політв’язні і Сирія у найближчі тижні й місяці стала на шлях реформ, а не репресій», – зазначив Вільям Гейґ.

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні назвав санкції проти Сирії «сильним сигналом, який необхідний для ілюстрації ізоляції режиму». Водночас у Європі також побоюються, що навіть суворіші санкції проти Дамаска можуть відсунути владу Асада ще далі від діалогу з опозицією.

Ембарго ЄС проти Ірану стало на 100 компаній суворішим

Стало також відомо, що міністри закордонних справ країн ЄС розширили у понеділок іще на 100 іранських компаній і підприємств перелік ембарго Брюсселя та заборонили подорожі і заморозили активи ще 5 чільникам влади Ірану у відповідь на відмову Тегерана зупинити свою суперечливу ядерну програму.

Такі санкції посилюють тиск на іранську владу і заважають Тегеранові уникнути вже чинних заборон.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила «Ми хочемо, щоб Іран продовжив переговори з ядерної проблеми. Вам відома моя думка про те, як дотримуються прав людини в Ірані. Дуже важливо підтримувати тиск на іранську владу і спробувати примусити її відмовитися від такої великої кількості смертних покарань та змінити ставлення до людей. Ми постараємося це зробити і зробимо це».

До цього Рада безпеки ООН вже чотири рази ухвалювала резолюції щодо санкцій проти ядерних приготувань Ірану. Та сьогодні спостерігачі і ООН, і МАГАТЕ висловили своє занепокоєння намаганнями іранських спецслужб зламати доступи до їхніх комп’ютерів і телефонів. Це змушує Брюссель діяти.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG