Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії розстрілюють демонстрантів


Антиурядова акція протесту у Сирії, 22 квітня 2011 року
Антиурядова акція протесту у Сирії, 22 квітня 2011 року

Прага – Сирійська армія, використовуючи танки, придушувала протести на вулицях міста Дераа. Правозахисники говорять про десятки жертв протестів проти 11-річного режиму президента Башара аль-Асада. Протести тривають, незважаючи на те, що аль-Асад минулого тижня зупинив чинність закону про надзвичайний стан, що діяв у країні упродовж останніх 48 років.

Протести в Сирії тривають лише близько місяця, а кількість жертв серед цивільних, за даними правозахисників, уже понад 350. Із них третина загинула упродовж останніх трьох днів, коли вояки, підкріплені важкою технікою, вийшли на вулиці міста Дераа, що поблизу кордону з Йорданією. Сам кордон, як заявила влада, у понеділок було закрито.

Свідки повідомляють, що на вулицях міста були мертві, після того як солдати почали стріляти в демонстрантів. Правозахисники кажуть, що почалася «дикунська війна на знищення сирійських демократів».

Президент аль-Асад у четвер погодився припинити чинність закону про надзвичайний стан, що діяв у країні упродовж останніх майже півстоліття. Але, як зауважують активісти, насильства, що тривали відразу після цього, швидше, свідчать про те, що він не збирається лібералізувати свій режим, надати більше політичних свобод громадянам.

Вперше проти населення використали танки

У понеділок влада вперше використали танки проти населення. Це, на думку оглядачів, має означати, що президент аль-Асад, який отримав владу в 2000 році у спадок від свого батька, який правив «залізним кулаком» упродовж 30-ти років, не має наміру поступатися опонентам і готовий знищити їх.

За словами свідків, танки обстрілювали місто так, що його мешканці не могли по ньому пересуватися. Також влада використовувала снайперів, які стріляли в натовп. Деякі свідки говорять, що бачили солдатів, які відмовлялися стріляти в учасників протестів, а дехто стріляв у сторону своїх, щоб дати можливість протестувальникам відтягнути мертвих і поранених.

Закордонних журналістів вислали з країни, тож перевірити інформацію стає дедалі складніше. Активісти заявляють, що вони побоюються, що аль-Асад готує напад на ще одне місто – Нава, що на північ від Дераа, оскільки в напрямку того міста помітний рух бульдозерів та військової техніки.

У неділю в Наві пройшли похорони протестувальників, убитих силами безпеки, на яких люди вигукували антиурядові гасла. Вони кричали «Хай живе Сирія! Геть Башара»!
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG