Доступність посилання

ТОП новини

Масові протести відбулися у Ємені та Сирії


Прага – Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Ємену та Сирії у п’ятницю. Дедалі більше громадян в арабському світі вимагають реформ. Політичні чільники цих країн змушені шукати компромісів з рішуче налаштованою опозицією.

Прибічники та супротивники президента Ємену Алі Абдалли Салеха проводили свої мітинги у столиці Сані, але до зіткнень між ворожими таборами не дійшло. Сам президент заявив у п’ятницю, що готовий відмовитись від влади заради уникнення кровопролиття. Салех розраховує передати повноваження, як він висловився, у «надійні руки» перехідної адміністрації.

«Ставайте до політичного діалогу, і ми передамо владу мирно, конституційними засобами. Або ж ви будете відповідати за все самі, якщо кров все ж проллється», – заявив президент Ємену на місцевому телебаченні.

Як армійські підрозділи президента, так і формування опозиції організували в Сані свої контрольно-пропускні пункти. Частина військ Ємену перейшла на бік опозиції і захищає їхній табір на центральній площі столиці поблизу університету. Сили, вірні президентові Салеху, намагаються не допускати до столиці прибічників протестуючих з інших районів країни.

Опозиція відхилила пропозиції президента про його відхід до кінця цього року як дуже запізнілі, вона вимагає негайних політичних змін у Ємені.

Влада Сирії в пошуках компромісу з протестуючими

Тим часом у Сирії після п’ятничної молитви сирійська опозиція посилила тиск на владу. Опозиційний рух Сирії, названий в інтернеті як «Сирійська революція 2011 року», закликав до нових акцій протесту проти влади президента Башара Асада. Кажуть, що серед прихильників цього руху вже нараховується до 80 тисяч користувачів соціальних мереж.


У п’ятницю в місті Дераа тисячі сирійців відзначали пам’ять загиблих тут у масових протестах упродовж останього тижня, їх підтримали в Дамаску та інших районах Сирії. В Дераа ховали цього дня дев’ятьох загиблих, коли сили безпеки відкрили вогонь 23 березня по натовпу демонстрантів. Десятки учасників протестів потрапили у ці дня до лікарень Дераа та Дамаска.

Президент Сирії Башар Асад намагається лякати і водночас умовляти опозицію. Сотні військ патрулюють вулиці Дераа та інших міст. Влада Башара Асада обіцяє розширення демократичних свобод у Сирії, підвищення на 20-30 відсотків зарплати держслужбовцям, а його владна партія «Баас», котра править країною ось вже півстоліття, обіцяє підготувати законопроекти про свободу ЗМІ, розширення прав опозиції. Так само, як і в Ємені, сирійська опозиція вважає обіцянки влади недостатніми і закликає поширювати протести по всій країні.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив у п’ятницю про осуд його країною застосування владою Сирії масового насильства над демонстрантами та про вимоги до влади у Дамаску гарантувати основні права людини.

Тим часом керівництво НАТО оголосило про свої плани операції в Лівії, яка розрахована на 90 днів. Наступного вівторка в Лондоні, на міжнародній конференції, будуть визначені «більш широкі політичні рамки» цієї операції НАТО в Лівії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG