Доступність посилання

ТОП новини

Антиурядові протести прокотилися Лівією, Бахрейном, Єменом


Бахрейн, 14 лютого 2011 року
Бахрейн, 14 лютого 2011 року

Прага – Нещодавні революції, котрі покінчили з авторитарними правителями в Тунісі та Єгипті, вплинули й на інші арабські країни. Демонстрації охопили Північну Африку та країни Близького Сходу. Тисячі шиїтів у середу заповнили вулиці столиці Бахрейну, вони висловлювали обурення загибеллю двох демонстрантів під час сутичок з поліцією. В Лівії демонстранти також мали сутички з поліцією.

Бахрейн, 16 лютого 2011 року

Понад 30 осіб постраждали в безладах у другому за величиною місті Лівії – Бенгазі. Причинами протестів стали арешти і, зокрема, затримання правозахисника, відомого своїми критичними виступами проти влади Лівії.
Бахрейн, 16 лютого 2011 року

Цього ж дня у низці лівійських міст пройшли мітинги на підтримку лідера Муамара Каддафі, котрий править країною ось вже сорок років поспіль.
Бахрейн, 15 лютого 2011 року

Європейський Союз висловив своє занепокоєння з приводу подій у Лівії і закликав сторони уникати насильств. «Ми закликаємо владу прислухатися до учасників акцій протесту, до того, за що виступає громадянське суспільство, та дозволити свободу самовираження. Ми також закликаємо до спокою, до того, щоб вдалося уникнути насильства», – заявила речник ЄС Мая Коціянчич.

Арабський світ не хоче жити під владою диктаторів
Ємен, 16 лютого 2011 року

Антиурядові виступи в Алжирі, Бахрейні, Ірані, Йорданії, Ємені показали, що загальні вимоги протестувальників зводяться до закликів покласти край авторитаризмові і беззаконню, бідності і придушенням свободи.
Ємен, 15 лютого 2011 року

У столиці Ємену Сані чотири дні поспіль тривають зіткнення між учасниками антиурядових демонстрацій і прихильниками президента Алі Абдалли Салеха. Коментуючи студентські виступи, один із прихильників нинішньої влади Ємену сказав Радіо Свобода: «Я звертаюся до молодих арабів, студентів університету в Сані: Ми не віримо в те, що сталося в Єгипті і Алжирі. В Ємені не скинуть режиму, його не проженуть, прокляття Аллаха впаде на тих, хто протестує».
Ємен, 13 лютого 2011 року

У столиці Бахрейну тисячі шиїтів протестували проти насильств поліції та за проведення реформ у країні. Шиїти також засуджують репресивні дії сунітської більшості при владі. Напередодні двоє шиїтів загинули в столиці Бахрейну після того, як поліція застосувала спецзасоби. Вашингтон занепокоєний подіями в Бахрейні, де базується П’ятий американський флот. Речник Білого дому Філіп Кроулі закликав сторони проявляти стриманість.
Ємен, 14 лютого 2011 року
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG