Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран підтримує протести за кордоном, але придушує вдома


Прага – Іранська влада привітала протести проти режиму на арабських вулицях, але придушує подібні виступи в Ірані. Офіційний Тегеран порівнює антиурядові виступи в Тунісі, Єгипті та інших арабських країнах з іранською Ісламською революцією 1979 року. Але в самій країні переможної революції вважають, що протестувати немає причин.

Десятки іранських протестувальників відгукнулися на заклик опозиції і попри заборону вийшли на вулиці Тегерана. Цей крок вимагав від них неабиякої мужності, бо ісламський режим вже не раз придушував будь-які спроби опозиції організувати демонстрації на підтримку антиурядових протестів в Єгипті та Тунісі.

На головних площах Тегерана, де протестувальники теоретично могли зібратися, влада завбачливо розташувала загони поліції для розгону демонстрантів. Свідки говорять про щонайменше одну тисячу осіб в уніформі. Група протестувальників, яка намагалася пройти від однієї тегеранської площі до іншої, за даними кореспондента Радіо Свобода в Ірані, зазнала нападу поліції, які намагалися розігнати демонстрантів, стріляючи у повітря.

Будинок лідера опозиції Міра Хоссейна Мусаві вже зранку оточила поліція, його телефонний та комп’ютерний зв’язок було відключено.

Один зі соратників Мусаві, яки живе у Франції, зауважує, що проводити демонстрації на підтримку єгиптян було «прекрасною ідеєю» опозиції. «Ми звернулися до всіх, щоб пояснити, що йдеться про мирні акції, – каже він, – що ми виступаємо на підтримку демократії, бо вона важлива для людей в усьому світі. Ми захищаємо єгиптян. Ми захищаємо всіх, хто вимагає демократії».

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявляє, що антиурядові протести, які охопили багато арабських країн, – це продовження Ісламської революції, котра в 1979 році скинула правителя, якого підтримували Сполучені Штати. «Скоро постане новий Близький Схід, без США та сіоністського режиму. Пригноблювачам немає місця на Близькому Сході», – заявив керівник Ірану.

Забороняють будь-які протести власної опозиції

Підтримуючи виступи в арабських країнах як антиамериканські, іранська влада забороняє будь-які протести для власної опозиції, яка намагається далі протестувати проти результатів президентських виборів 2009 року, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув президент Ахмадінеджад.

Багатьом іранцям, незадоволених режимом, доводиться лише вигукувати релігійно та політично несуперечливі гасла на кшталт «Аллах великий» та «Смерть диктаторові», не уточнюючи, якому саме.

Тим часом влада намагається суворо контролювати всі повідомлення з Єгипту, які суперечать офіційній лінії Тегерана. Британська телерадіокомпанія ВВС повідомляє, що іранська влада намагається заглушити її телепередачі перською мовою через детальне висвітлення подій у Єгипті.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG