Доступність посилання

ТОП новини

У Каїрі – «марш перемоги», в інших арабських країнах – безлади і жертви


Каїр, Єгипет, 18 лютого 2011 року
Каїр, Єгипет, 18 лютого 2011 року

Прага – У п’ятницю в Каїрі відбувся так званий «марш перемоги», коли десятки тисяч демонстрантів відзначали відставку президента Мубарака і вшановували пам’ять загиблих у демонстраціях протесту. Тим часом у Лівії тривають протести опозиції проти режиму Каддафі, є десятки загиблих. А в Бахрейні шиїти вийшли в п’ятницю на вулиці столиці, Манами, щоб відзначити пам’ять загиблих попередньої ночі у сутичках із поліцією. У Ємені також є людські жертви протестів проти президента Алі Абдалли Салеха. Європа потерпає від напливу біженців з арабських країн.

«Марш перемоги» у Каїрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

У Каїрі в п’ятницю тисячі демонстрантів відзначали перемогу у виступах проти режиму Мубарака. На «марш перемоги» вийшли також для вшанування пам’яті загиблих під час майже місячних протестів.

«Ми прийшли сюди, щоб відзначити революцію і в першу чергу згадати про тих, хто загинув. Ми прийшли разом на п’ятничну молитву, щоб захистити революцію, тому що не всі її цілі досягнуті. Але найважливіше – відставка Мубарака все ж відбулася», – зауважив один із учасників «маршу» в Каїрі.
Єгипет, 18 лютого 2011 року

Ситуація в Єгипті залишається напруженою, хоча Вища військова влада й обіцяє за півроку реформи й покарання корупціонерів старого режиму. Події в цій понад 80-мільйонній країні сколихнули арабів у Північній Африці й на Близькому Сході.

У Лівії «революційні комітети», опора режиму лідера Муаммара Каддафі, погрожують опозиції за підбурення до демонстрацій. У заяві захисників режиму наголошено, що противники «лідера революції» «грають з вогнем, що їхні дії – це «самогубство». Якщо в Тріполі прихильники Каддафі та поліція не дали провести масову демонстрацію опозиції, то в Бенгазі та інших містах на півночі Лівії відбулися криваві сутички з поліцією. За даними Human Rights Watch, тут загинуло щонайменше 24 особи.
Бахрейн, 18 лютого 2011 року

У Бахрейні тисячі шиїтів вийшли у п’ятницю на вулиці столиці Манами вшанувати пам’ять загиблих попередньої ночі під час зіткнень з поліцією, коли демонстранти вимагали реформ і виступали проти владного засилля сунітів. Коментуючи жорсткі дії сил безпеки, міністр закордонних справ Бахрейну аль-Халіфа зазначив: «Країна могла бути втягнута в безодню міжконфесійної війни. Влада вдалася до важливих кроків. Поліція діяла дуже обережно, як лише можливо, але, на жаль, не було гарантій від трагічних випадковостей і, як не сумно, загинули люди».
Ємен, 18 лютого 2011 року

У п’ятницю в Адені на півдні Ємену у сутичках з поліцію загинуло троє демонстрантів, десятки потрапили до лікарень. Протестувальники вимагають відставки президента країни Алі Абдалли Салеха.
Ємен, 18 лютого 2011 року

Європа потерпає від напливу біженців із арабських країн

Революції в країнах Північної Африки і Близького Сходу спричинили хвилю біженців через Середземне море до Європи. У той час, як ЄС виступав за демократичні перетворення в цьому регіоні, його країни-члени постали перед проблемами, що робити з тисячами біженців із цього регіону.

Понад 5 тисяч біженців зосередилися на прикордонних переходах на півдні Італії, на острові Лампедуза, в 40 кілометрах від берегів Тунісу.

У Брюсселі планують обговорити проблему біженців із арабських країн 24 лютого на саміті міністрів закордонних справ. Але Німеччина та Австрія вже заявили, що вони проти прийняття туніських біженців, котрі потрапили до Італії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG