Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії скасують надзвичайний стан, але протест розігнали зброєю


Люди зібралися на площі під час демонстрації у місті Хомс, Сирія, 18 квітня 2011 року
Люди зібралися на площі під час демонстрації у місті Хомс, Сирія, 18 квітня 2011 року

Прага – Уряд Сирії схвалив законопроект про скасування надзвичайного стану, що діє у країні протягом майже 50 років. Це було однією з головних вимог учасників акцій протесту в Сирії. Проте протестувальники говорять, що це занадто мало і занадто пізно. Адже Сирія заглиблюється у політичну кризу після того, як сили безпеки за допомогою вогнепальної зброї розігнали демонстрацію в третьому за розміром місті країни. Протестувальники, які зібралися на центральній площі міста Хомс, обіцяли, що не підуть звідти доти, доки президент країни Башар аль-Асад не піде у відставку.

Уряд Сирії схвалив законопроект, який має на меті скасувати надзвичайний стан, що діє у країні вже 48 років, із 1963-го, повідомила сьогодні державна новинна агенція Сирії. Це було однією з головних вимог учасників акцій протесту в Сирії.

Новинна агенція SANA повідомляє, що рішенням уряду також схвалено законопроект про ліквідацію суду з державної безпеки, в якому розглядаються справи політичних в’язнів.

Крім того, за повідомленням, уряд схвалив новий законопроект, що має дозволити мирні протести, хоча тільки за попереднього дозволу Міністерства внутрішніх справ.

Очікують, що всі ці законопроекти парламент Сирії схвалить на наступній сесії 2 травня. Вважають, що схвалення в парламенті і підпис президента Башара аль-Асада, необхідні для набуття законами чинності, будуть лише формальністю.

У демонстрантів стріляли без розбору

Тим часом раніше сьогодні влада Сирії різко закликала демонстрантів відступити й утриматися від будь-яких протестів. Міністр внутрішніх справ Мохаммед Ібрагім аш-Шаар попередив, що проти демонстрантів будуть застосовані нині ще чинні суворі закони.

Рано-вранці силовики вже вчинили саме так у місті Хомс. Очевидці подій на головній площі міста говорять, що сили безпеки спочатку пустили сльозогінний газ, а потім почали стріляти в демонстрантів.

Напередодні розгону міністр внутрішніх справ Сирії заявляв, що на площі Ас-Саа («Годинниковій») зібралися «озброєні повстанці» й радикали-ісламісти, що виправдовує використання зброї.

Один із демонстрантів, який розмовляв із кореспондентом агентства «Асошієйтед Прес», розповів, що поліція стріляла без розбору, кого в ногу, кого в живіт, і він бачив на землі людей, що стікали кров’ю.

За даними агентств, антиурядових демонстрантів, що зібралися на площі, було близько 20 тисяч. Деякі з них навіть розбили намети на площі, щоб показати, що мають намір не покидати її до відставки уряду. Вони для себе перейменували площу на площу Тахрір, що означає «Свободи». Площа Тахрір у столиці Єгипту Каїрі була центром нещодавніх демонстрацій, в результаті яких було повалено правління президента Єгипту Хосні Мубарака.

Нинішній розгін демонстрантів стався після того, як у Хомсі відбувся масовий похорон 12 демонстрантів, які загинули в неділю. Та демонстрація теж була протестом проти смерті в ув’язненні лідера одного з сирійських племен.

За даними правозахисників, за час антиурядових протестів у Сирії загинуло близько 200 осіб.

Сирійська влада звинувачує «закордон»

Сирійські офіційні особи покладають відповідальність за протести на «закордонних заколотників». А днями американська газета The Washington Post повідомила, що Державний департамент США підтримує сирійську опозицію та фінансує її телеканал у Британії, що мовить на Сирію.

Проте речник Державного департаменту Марк Тонер заявив, що дії США не спрямовані на підрив режиму Асада.

«Ми не займаємося підриванням уряду. Все, що ми намагаємося зробити в Сирії, – це збудувати демократичні інституції через підтримку громадянського суспільства. І це, відверто кажучи, ми намагаємося робити по всьому світі. З власного досвіду роботи в Польщі у 1990х роках можу сказати, що ми багато працювали з громадянським суспільством і недержавними організаціями. Єдина різниця полягає в тому, що сирійська влада сприймає цю підтримку як загрозу для себе», – сказав речник Держдепартаменту.

Метою цієї роботи, за словами Марка Тонера, є демократична зміна режиму Башара аль-Асада, якого державний секретар Гілларі Клінтон іще нещодавно називала «реформатором».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG