Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки за кордоном безправні


Київ – Права українських моряків, які працюють на закордонних судновласників, – одні з найменш захищених у порівнянні з правами мореплавців з інших країн, констатують юристи, громадські активісти та навіть представники частини компаній, які набирають корабельні екіпажі. За результатами моніторингу цих порушень фахівці розробили рекомендації і для моряків, які шукають роботу, і для їхніх наймачів. Між тим, у МЗС запевняють, що постійно тримають ситуацію із моряками на контролі, а для захисту їхніх прав створюється окремий підрозділ.

Капітан далекого плавання Юрій Бичковський ходить у закордонні рейси понад три десятиліття. А в останні роки він ще й допомагає шукати роботу своїм колегам. За його словами, контракти із судновласником, які підписують українські мореплавці, у більшості випадків не гарантують вчасної виплати зарплати, страхування в разі нещасного випадку та не передбачають права на соціальний захист.

Працювати на таких умовах українці погоджуються через безробіття та занепад власного торговельного флоту, пояснює Юрій Бичковський.

«Філіппінський моряк, який прибуває на борт корабля, почувається захищеним. Судновласникові легше вигнати з судна українського капітана, аніж філіппінського прибиральника. Бо треба заповнити чимало документів, і навіть залучити свідків, щоб звільнити філіппінця. Українського офіцера викидають за борт, ні в кого не питаючи, – запевняє капітан. – Знаєте, як важко корабель із українською командою звільнити з-під арешту? В мене було декілька випадків, коли я рубав кінці й відчалював під обстрілом. Це ганьба, що тему контрактів українських моряків не піднімає держава, профспілки та депутати Верховної Ради!»

Цього року Юрій Бичковський приєднався до проекту моніторингу прав українських моряків у закордонних рейсах, який ініціювали фонд «Відродження» та фонд «Ассоль». Це об’єднання заснували дружини одеських моряків для того, щоб допомогти визволити своїх чоловіків з-під арешту чи з піратського полону.

Українські моряки не читають контракту і не знають своїх прав

Аналізуючи контракти найбільших компаній, які вербують українських мореплавців, фахівці та громадські активісти виявили у них низку грубих порушень законодавства та прав людини, зауважує виконавчий директор фонду «Ассоль» Галина Фюг.

«В сорока випадках соціальні гарантії для моряків у типових договорах відсутні. Мореплавці підписують документи, в яких не йдеться про страховку, лікарняні, виплати у випадку смерті тощо, – зауважує вона. – Українці не знають добре своїх прав і перечитують лише останню сторінку угоди, де йдеться про заробітну платню. Всі ці проблемні моменти найбільше виявляються у надзвичайних ситуаціях, коли корабель зазнає аварії, його арештовують або захоплюють. Виходячи з цього, ми розробили та поширюємо рекомендації і для агенцій найму, і для моряків».

Юристи фондів «Ассоль» та «Відродження» радять морякам перечитувати контракти, радитися з фахівцями, а за потреби – вимагати внесення до них змін.

В Україні створюють державний центр захисту моряків

Українські моряки є недостатньо захищеними саме через те, що не інформують ані профільні організації, ані державу про своє бажання іти у рейс, констатує речник Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Олександр Дикусаров. Однак, за його словами, навіть у цих умовах Україна захищає своїх громадян.

«В кожному випадку, коли МЗС та представництва України за кордоном стикаються з ситуацією порушення прав моряків, вони приходять на допомогу. Залучені посольства України, компанії-оператори… Зараз триває робота над створенням профільної структури, яка допомагатиме морякам. Є непоодинокі випадки захоплення українських моряків у полон, невиплати їм заробленого. Тому наші фахівці вдосконалюють систему допомоги українським громадянам», – зазначив речник МНС.

За даними агенцій найму, нині в закордонних рейсах перебувають понад 150 тисяч українських мореплавців. За розрахунками фонду «Ассоль», вони ввозять до України понад три з половиною мільярди доларів на рік, і за рахунок їхніх заробітків живе кожна дванадцята родина у державі. Тим часом, лише поблизу берегів Сомалі пірати тримають нині в полоні 650 осіб, 9 із яких – українці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG