Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки відмовилися від евакуації з Лівії без колег


Судно Vasilios N, архівне фото
Судно Vasilios N, архівне фото

Прага – Українські моряки, які мимоволі перебували в Лівії на початку бойових дій між прихильниками й супротивниками лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі і змогли втекти звідти, кажуть, що відмовилися від пропозиції українського консула евакуювати їх без їхніх колег. Моряки, судно яких після втечі перебуває нині на Мальті, дали ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода.

Троє українських моряків із судна Vasilios N, які разом із колегами пережили в лютому початок боїв між владою й повстанцями в порту Місрата в Лівії, відхилили пропозицію українських дипломатів влаштувати евакуацію тільки для них трьох. Двоє з них дали інтерв’ю Радіо Тавісуплеба, грузинській службі Радіо Свобода.

Один із них, моторист Артем Слабошпицький, розповів: «Нам зателефонував український консул у Лівії і запропонував евакуацію нас, українських моряків, нас тут на борту троє, – що «ми вас евакуюємо, тільки вас, без усієї команди». Ми відразу ж відмовилися, тому що, як кажуть, так не годиться. Якщо евакуюватися, то всьому екіпажеві. Ми відразу сказали «ні» і не потрапили в цю евакуацію й залишилися разом із усім екіпажем».

Український моряк із судна під грузинським прапором, в екіпажі якого є також шестеро громадян Грузії й один Азербайджану, уточнив: «Спочатку казали, що запропонують евакуюватися всьому екіпажеві, але потім, через кілька днів, це все змінилося, і сказали, що тільки ми, українці, зможемо евакуюватися. Ми відмовилися».

При цьому моторист наголосив: «Ми всі моряки, ми один екіпаж на судні, як одна родина, і якщо хтось залишається, а хтось від’їжджає, це якось не по-людському і не по-морському. Це морські закони давні такі: або всі, або ніхто».

Моряки як заручники судової суперечки і скупого власника

Суховантажне судно Vasilios N прибуло до Місрати понад десять місяців тому, але отримувач вантажу цементу, підмоченого в сильний шторм, відмовився прийняти його. Судова суперечка в Лівії між отримувачем і власником судна все тягнулася, а екіпаж із судном застряг у Місраті, розповів другий механік Валентин Музика.

«Нас арештували. Власник почав нас обдурювати. Весь час обіцяє: «завтра, завтра», грошей не дає. Важко було. І з лівійського боку не зрозуміло було, чи просувається суд, чи ні. Ми виявилися заручниками. Судно арештували, а екіпаж опинився в заручниках. Головна проблема – що власник не платив і не платить гроші», – розповів він.

Головні вимоги членів екіпажу – виплатити їм зарплату, визначену в контракті, і, відповідно до контракту, надати квиток і відправити додому, каже український моряк.

Після початку боїв у кінці лютого моряки зрозуміли, що мають рятуватися самі. Судно втекло з Місрати і, як уже повідомляло Радіо Свобода, на початку березня дісталося до Мальти. Із виведеним із ладу навігаційним обладнанням капітан довів його до місця призначення по зорях.

«У Лівії ми стояли і, як кажуть, достоялися до цих воєнних дій, коли вже стало просто неможливо, коли ми бачили, що навколо порту вже пожежі, вибухи, були й напади на судна, – дуже неприємні відчуття, тому ми були змушені підтримати капітана і всі разом, як кажуть, утекти і врятувати власні життя і, головне, судно вберегти», – розповідає Валентин Музика, який працює моряком уже 43 роки.

Тепер члени екіпажу з судном чекають на вирішення судових суперечок уже на Мальті, в порту Валлетта. Іще один позов, проти власника судна, подали вони самі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG