Доступність посилання

ТОП новини

Безробіття скоротилося статистично


У пошуках оголошень про роботу в черзі на біржу праці. Ілюстраційне фото
У пошуках оголошень про роботу в черзі на біржу праці. Ілюстраційне фото

Київ – Кількість безробітних українців у квітні цього року скоротилася більш ніж на 5,5%. Такими є дані Державного комітету статистики України. Урядовці кажуть, що це стало можливим за рахунок впровадження низки заходів, спрямованих на боротьбу з безробіттям. Натомість представники опозиції звинувачують владу у маніпуляції статистичними показниками. Деякі ж експерти говорять про значні розбіжності між офіційними показниками та реальною ситуацією.

Державний комітет статистики рапортує про скорочення непрацевлаштованих українців. За цими даними, кількість тих, хто перебуває на обліку у Державній службі зайнятості, у квітні скоротилася на 40 тисяч, або на 5,7% у порівнянні з березнем. На початок квітень ця цифра становила 597 тисяч.

Міністр соціальної політики Василь Надрага в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що скоротити безробіття вдалося за рахунок низки заходів, яких вживає уряд.

«Економічні негаразди, які сьогодні існують у світі, прийшли в Україну, але Україна до цього була готова, – коментує Надрага. – По-перше, ми відпрацювали державну політику. По-друге, ми підвищили фінансування цієї сфери. Навіть згідно з заявами Міжнародної організації праці, у нас непогана підготовка безробітних до того, щоб вони отримали нову професію і пішли на ринок праці».

Реальне безробіття вище – опозиція

Представники ж опозиції звинувачують владу у маніпуляції показниками.

На переконання члена парламентського комітету з питань соціальної політики, народного депутата від «БЮТ-Батьківщини» Андрія Павловського, реальні цифри безробіття як мінімум утричі вищі.

«За офіційними даними, у нас працює всього 14 мільйонів людей, хоча працездатних – 21. Куди поділися 7 мільйонів? Це люди, які працюють у тіньовій економіці або є безробітними, але не бачать сенсу звертатися до центрів зайнятості, мають якісь підробітки, – каже Павловський. – Тому, я думаю, у нас утричі більше безробітних, ніж проходить по офіційній статистиці».

Безробітні, що офіційно працюють

Із тим, що офіційна статистика щодо безробіття не відображає реальної ситуації, погоджуються і деякі експерти.

Нинішнє ж зменшення кількості зареєстрованих непрацевлаштованих експерт громадського об’єднання «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко пояснює зміною системи реєстрації безробітних.

«Якщо вам двічі пропонують роботу, яка нібито вам пасує, але ви від неї відмовляєтеся, то ви втрачаєте статус безробітного. Наприклад, якщо ви інженер і вам пропонують трохи помести вулицю, це не зовсім нормально», – зазначає Гаврилечко.

Наразі, на думку фахівців, безробіття в Україні зростає. Передусім це пов’язано з набуттям чинності нового Податкового кодексу, після чого багато малих підприємств перестали працювати. А зважаючи на те, що закрити підприємство стало надзвичайно важко, підприємці просто здають декларації з нульовими прибутками. Відтак де-юре вважається, що вони працюють, хоча де-факто вони безробітні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG