Доступність посилання

ТОП новини

Дрібний бізнес в Україні – згортання чи зростання?


Київ – Дані про масове згортання малого та середнього бізнесу на Львівщині є провокацією противників Податкового кодексу. На цьому наполягають в уряді. А податківці запевняють: порівняно з березнем минулого року кількість підприємців в Україні в цілому зросла. Натомість у Комітеті підприємців Львівщини продовжують заявляти про скорочення малого та середнього бізнесу в цьому регіоні. А експерт Олександр Шлапак стверджує, що за перші два місяці цього року Україна втратила майже 210 тисяч підприємців-«спрощенців».

Львівщина є одним із лідерів в Україні за числом тих, хто займається малим і середнім бізнесом. Але цього року, після набуття чинності новим Податковим кодексом, охочих зайнятися підприємництвом значно поменшало. А ті, хто це робить зараз, або ліквідуються, або пішли в тінь. Це стверджують як в Асоціації роботодавців Львівщини, так і в Комітеті підприємців. І причиною такої тенденції називають сильніший податковий тиск. Кореспондентка Радіо Свобода у Львові поспілкувалася з підприємцями цього регіону.

Зокрема, підприємець Роман Олексевич скаржиться на те, що йому масу часу доводиться проводити у Податковій замість того, щоб займатись бізнесом.

«В мене, наприклад, немає найманих осіб. Звітність треба здавати щомісячно, а звітності дуже забагато, – нарікає підприємець. – І це з таким обігом, як у нас. І до Пенсійного фонду сплачувати треба – це абсурдно. Дуже багато претензій, про це можна говорити і говорити».

Підприємець із Трускавця Леся Дідич додає: «Середній клас майже не відпочиває, лише звітує, Трускавець порожній. Нам зараз дуже важко».

Підприємців на Львівщині поменшало на 10%, стверджує Асоціація роботодавців

В Асоціації роботодавців Львівщини заявляють, що за кожен крок у Податковій адміністрації підприємцеві доводиться платити, запроваджені штрафні санкції. Більше того, на 10%, за припущенням Асоціації, зменшилась кількість зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності. Водночас різко скорочується число платників податків фізичних осіб.

Комітет підприємців Львівщини скаржиться на посилення тиску з боку податкових органів. У своєму зверненні до Львівської обласної ради підприємці заявляють про те, що місцеві податківці перевищують свої службові повноваження, втручаються у господарську діяльність підприємств, висувають незаконні, безпідставні вимоги та висновки при проведенні перевірок. А це не лише погіршило бізнесовий клімат в області, але й відлякує інвесторів.

Зі свого боку, львівські податківці заперечують ці заяви.

А Податкова та урядовці побачили пожвавлення малого підприємництва

За даними уряду, на початок листопада минулого року на Львівщині було зареєстровано 50 тисяч 360 юридичних осіб-платників податків, а на початок березня нинішнього року – на 432 підприємці більше. Кількість фізичних осіб-підприємців зменшилася за цей час. Однак скорочення є незначним, лише на 265 осіб на цілу область. Зараз на Львівщині таких підприємців близько 121 тисячі. Як повідомив урядовий портал, «об’єктивні факти спростовують провокаційні заяви супротивників Податкового кодексу про нібито «масове згортання» малого та середнього бізнесу на Львівщині».

Про те, що умови ведення малого та середнього бізнесу в Україні з набуттям чинності Податковим кодексом не погіршилися, заявив у коментарі Радіо Свобода і депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. «Якщо хтось обурюється, що він став сплачувати за себе і за своїх працівників до Пенсійного фонду, то це виправлення помилок. Їх допустили раніше в цьому напрямку оподаткування», – зазначив народний депутат.

За січень-лютий нинішнього року Україна втратила 3 з половиною тисячі підприємств-юридичних осіб, які працюють на спрощеній системі оподаткування, і понад 206 тисяч фізичних осіб-«спрощенців» лише за один місяць. Про це заявив президент української сторони Польсько-української господарчої палати Олександр Шлапак, повідомляла агенція «Інтерфакс-Україна».

З квітня «спрощенців» в Україні стане ще менше, прогнозує Ксенія Ляпіна

Про скорочення кількості підприємців заявила в ефірі Радіо Свобода і заступник голови профільного парламентського комітету, депутат від опозиції Ксенія Ляпіна: «Якщо не буде нічого зроблено, виходячи з усього, до 1 квітня нічого не встигнемо зробити. Адже, власне, з 1 квітня набуває чинності нова редакція Податкового кодексу. І, власне, з 1 квітня підприємства не зможуть купувати товар чи послугу у фізичної особи-«спрощенця». Я прогнозую, що ще 20% закриють свій бізнес з 1 квітня. Зараз ми їх ще не втратили, вони ще перший квартал допрацьовують. Кого ми зараз уже втратили – це тих підприємців, які просто не можуть виплачувати єдиний соціальний внесок».

На думку депутатки, постраждали насамперед найдрібніші підприємці, пенсіонери, інваліди, особливо в маленьких містах, де вони реально заробляють невеликі гроші. «Якщо 50 тисяч гривень на рік виторг, при нинішніх цінах – це немислимо малий виторг. Безумовно, що така людина реально не може сплачувати», – додала Ксенія Ляпіна.

Дрібне підприємництво в Україні не згортають, а реформують, зазначає натомість у коментарі Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. І мета цих реформ – саме полегшити ведення малого та середнього бізнесу в Україні.

За словами депутата від влади, скасовано десятки податків, які не виправдовували навіть витрат на їхнє адміністрування і тільки ускладнювали бізнес-ситуацію. А з іншого боку, при тому, що податковий тягар зменшується, збільшується база для оподаткування. При цьому вирівнюється податковий тиск на всі сегменти економічної активності.

Доля малого та середнього бізнесу в Україні в 610 разів менше, ніж в Європі

Частка малого і середнього бізнесу в загальному обсязі ВВП України, порівняно з державами ЄС, є значно меншою. Це констатує колишній віце-прем’єр-міністр України Володимир Лановий: «Частка дрібного та середнього бізнесу є значно меншою, я б сказав в 6–10 разів меншою, ніж це є в західній Європі. Через це, звичайно, у нас надто велике безробіття. До 5 мільйонів активних робітників виїздять за кордон тимчасово або на достатньо тривалий час для пошуку роботи, і це в основному молодь».

За даними Податкової, порівняно з березнем минулого року кількість підприємців в Україні в цілому зросла на 2,7% (юридичних осіб – на 3,3%, малих підприємців – на 2,5%).

Станом на 1 березня на обліку були 3 мільйони 894 тисячі платники податків, з них 1 мільйони 162 тисячі – юридичні особи й 2 мільйони 731 тисячі – фізичні особи-підприємці.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG