Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна коаліція бомбитиме, допоки не позбавить Лівію від Каддафі – заява


Зруйновані будинки в Тріполі, Лівія, 22 травня 2011 року
Зруйновані будинки в Тріполі, Лівія, 22 травня 2011 року

Прага – Сьогодні в редакційній колонці лондонської «Таймз» цитують президента США Барака Обаму і британського прем’єра Дейвіда Камерона про те, що Захід послабив воєнну машину лівійського лідера Муаммара Каддафі та запобіг гуманітарній катастрофі в Лівії. Лідери США та Великої Британії запевнили, що союзники по міжнародній коаліції, командування якою здійснює НАТО, будуть і надалі виконувати рішення ООН, допоки не завершать цю місію. Тим часом у ніч з понеділка на вівторок гвинтокрили країн коаліції завдали чергового удару по цілях у столиці Лівії Тріполі.

Щонайменше 20 вибухів потрясли Тріполі минулої ночі, коли гвинтокрили НАТО здійснили чергове бомбардування ймовірних військово-транспортних об’єктів сил режиму Муаммара Каддафі. Це було одне з найсильніших бомбардувань коаліцією лівійської столиці після того, як світ розпочав виконувати рішення ООН для захисту лівійських громадян від атак військ Каддафі.

У Тріполі представники влади Каддафі показали іноземним журналістам тіла трьох осіб із пошкодженими головами, котрі, ймовірно, загинули під час нічного бомбардування з понеділка на вівторок. Але журналісти заявили, що неможливо довести загибель цих людей саме від бомб коаліції.

Лівійський представник Муса Ібрагім заявив журналістам: «Поранених відвозили у дві лікарні. Деяким із них, хто мав легкі поранення, була надана допомога, і вони пішли додому. В інших – більш серйозні поранення. А окремі, як ви бачите, на жаль, померли».

Ібрагім також зауважив, що ціллю бомбардування була база народної гвардії, але перед цим особовий склад залишив приміщення та вивіз «цінне спорядження» в очікуванні атаки, тому й потерпіли лише місцеві цивільні.

Тим часом представники НАТО заявили, що бомби призначалися для бази транспортних засобів поблизу будівель уряду, які активно використовувалися для придушення мирних протестів населення ще у лютому та залишалися активними й донині як один із засобів режиму в його атаках на цивільних громадян.

Бомбардування з гвинтокрилів є небезпечним для коаліції

Французькі і британські офіційні речники оголосили, що їхні військові гвинтокрили далі діятимуть як частина міжнародної місії в Лівії. За словами міністра закордонних справ Франції Алена Жюппе, такі удари є більш точними і ефективними.

Але є побоювання, що використання гвинтокрилів несе ризик для вояків країн коаліції, бо ця техніка літає низько та вразлива для наземних засобів обстрілу, і це може призвести врешті до вимушених посадок та втягування іноземних сухопутних сил в рятувальні операції.

Критики домагаються пояснень, від якої межі розгортання французьких та британських гвинтокрилів може означати, що коаліція розширює свої дії і її метою стає безпосередня ліквідація Муаммара Каддафі.

У США вже розглядають тимчасовий уряд опозиції Лівії як законний і породжений демократією. Також повідомляється, що Перехідна національна рада Лівії відкриває своє представництво у Вашингтоні. Про це заявив у перебігу свого візиту до лівійського Бенгазі, найбільшого міста під контролем опозиції, помічник державного секретаря США Джеффрі Фелтман.

Він також наголосив, що самі США запропонували це повстанцям. Не виключено, що у майбутньому Вашингтон визнає цей тимчасовий уряд офіційно.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG