Доступність посилання

ТОП новини

Західна коаліція бомбардує Лівію


Прага – Багатонаціональна коаліція впродовж другої ночі здійснювала бомбардування Лівії, виконуючи резолюцію ООН про запровадження «зони заборони польотів». Це мало б перешкодити лівійському лідерові Муаммарові Каддафі атакувати з повітря позиції повстанців, які намагаються усунути його від влади. Після бомбардувань лівійських урядових сил коаліція, що складається наразі зі Сполучених Штатів, Британії, Франції, Італії та Канади, заявила, що зона заборони польотів фактично була встановлена.

Західні країни протягом двох ночей здійснювали бомбардування позицій лівійських проурядових сил, що включало бомбардування об’єктів протиповітряної оборони, танкової колони, яка прямувала до позицій повстанців, та резиденції Муаммара Каддафі в Тріполі.

Віце-адмірал США Білл Ґортні, директор апарату Об’єднаного комітету начальників штабів американських Збройних сил, заявив, що таким чином зона заборони польотів була встановлена.

«Ніякого авіаційного руху з боку режиму не було виявлено. Ми не засікли жодного сигналу радару з бомбардованих протиповітряних позицій. Використання лівійських радарів, що контролюють повітря, значно зменшилося», – сказав він.
У розбомбленій коаліційним ударом будівлі в комплексі Баб-аль-Азізія в Тріполі, де є й резиденція Каддафі. За даними коаліції, це був військовий штаб

Речник лівійського уряду назвав напади «варварськими» і такими, що суперечать попереднім заявам західних урядів про те, що вони не намагатимуться знищити фізично Муаммара Каддафі. Західні країни не коментували цієї заяви.

Західні держави натомість відкинули заяву лівійського лідера про одностороннє припинення вогню його військами на підставі того, що воно не виконується.

В арабському світі підтримують втручання, а Путін проти

Напад на Лівію є найбільшою інтервенцією в арабську країну з 2003 року, коли було здійснено напад на Ірак.

Голова Ліги арабських країн Амр Мусса заявив, що рішення ООН має підтримку арабських країн, оскільки не планується наземна операція і авіаудари здійснюються заради збереження життя людей.

«Ми вирішили, що Арабська ліга офіційно звернеться до Ради безпеки, щоб запровадити зону заборони польотів, яка має попередити напади на лівійських громадян і цивільне населення. Це чітка позиція, якої ми дотримуємося. Було узгоджено, що не буде наземної операції, і що авіанапади здійснюватимуться з метою відвернути загрозу для мешканців Бенгазі та інших міст», – сказав він.

Тим часом Володимир Путін, прем’єр-міністр Росії, яка утрималася від голосування з питання Лівії у Раді Безпеки ООН, різко скритикував напад як агресивну політику США.

«За Білла Клінтона бомбардували Белград і Югославію, Буш ввів військо в Афганістан. Потім під надуманим і брехливим приводом ввели війська в Ірак, ліквідували все іракське керівництво, загинули навіть діти з родини Саддама Хусейна. Тепер на черзі Лівія – під приводом захисту мирного населення», – заявив Путін.

Лівійське питання викликало чергове протистояння російського прем’єра і президента Дмитра Медведєва, який назвав неприпустимим вираз Володимира Путіна про «хрестовий похід» щодо військової операції західних країн в Лівії».

«В жодному разі неприпустимо використовувати висловлювання, які, по суті, ведуть до зіткнення цивілізацій, на кшталт «хрестових походів» тощо. Це неприйнятно. В іншому випадку все може закінчитися набагато гірше, ніж це навіть відбувається сьогодні. І про це мають пам’ятати всі», – заявив Медведєв сьогодні, спілкуючись із журналістами. Він зазначив, що не вважає резолюцію Ради безпеки ООН щодо Лівії неправильною.

У Каддафі обіцяють «пекло» і «тривалу війну»

Повстанці, проти яких уже протягом десяти днів відбувається наступ урядових сил, привітали авіаудари.
Лівійські повстанці в понеділок утікали під наступом сил Каддафі від міста Адждабія, хоч і показували знак перемоги

Прихильники ж Каддафі на демонстраціях в Тріполі стріляли у повітря з автоматичної зброї і обіцяли розправитися з повстанцями. «Ми чекаємо на них. Їхні могили вже готові. Ласкаво просимо до пекла, ми чекаємо», – вигукували вони.

Каддафі, місце перебування якого залишається невідоме, заявив через речника уряду, що він продовжує озброювати своїх прихильників і готується до «тривалої війни».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG