Доступність посилання

ТОП новини

Обама у Букінгемському палаці


Прага – Барак Обама розпочав свій перший державний візит до Великої Британії як президент Сполучених Штатів. Після офіційного прийому королевою Єлизаветою ІІ на його честь у Букінгемському палаці ввечері влаштовують бенкет. На середу заплановані переговори Барака Обами з британськими урядовцями і виступ у британському парламенті – рідкісна честь для іноземних гостей Лондона.

Салют, гімни обох держав та екскурсія – так урочисто приймали президента Сполучених Штатів у Букінгемському палаці. Барак Обама з дружиною проведуть там дві ночі як гості британської королеви, зупинившись у номері, в якому востаннє проводили свою першу шлюбну ніч принц Вільям та Кейт Мідлтон. Сьогодні ця молода пара коротко зустрічалася з Обамами перед офіційною церемонією і це був дипломатичний дебют для Кейт, нині герцогині Кембриджської.

Обама вже коротко приїжджав до Великої Британії під час саміту Групи 20 в 2009 році. Тоді його дружина Мішель порушила етикет за місцевими мірками – обняла королеву. А та вийшла з ситуації, обнявши гостю у відповідь.

Як повідомляють королівські експерти, Єлизавета ІІ тепло ставиться до нинішнього господаря Білого дому і сама активно займалася підготовкою його нинішнього візиту. А британські оглядачі, коментуючи теперішній приїзд Мішель Обами, відзначають, як елегантно вона вдягається і поводиться.

Планується американсько-британська рада в галузі безпеки

Партнерство між Сполученими Штатами і Великою Британією є природнім, бо країни поділяють спільні інтереси й цінності. Про це президент Барак Обама написав на шпальтах газети Times у спільній статті з британським прем’єром Дейвідом Камероном.

Вони наголошують, що відносини між їхніми країнами є життєво важливими як для них самих, так і для світу. При цьому Обама і Камерон пообіцяли підтримувати розвиток демократії на Близькому Сході. Коротко вони бачилися сьогодні, а офіційні переговори урядовців призначені на середу. Вони мають обговорювати Афганістан, Лівію і світову економіку. Очікують, що Обама і Камерон оголосять про створення спільної ради з питань національної безпеки.

Президент США у середу також має зустрітися з лідером британської опозиції Едом Мілібандом та виступити перед обома палатами парламенту.

Ісландський вулкан уже скоригував візит Обами

Барак Обама почав візит до Європи з Ірландії, де напередодні відвідав маленьке містечко, в якому народився один із його родичів по материнській лінії.

А до Лондона американський лідер прилетів на 12 годин раніше, ніж було заплановано, щоб уникнути перебою з польотами, які нині спричиняє ісландський вулкан.

Команда Обами сподівається, що вулкан не змінить подальшу програму американського президента. Після дводенного візиту до Великої Британії Обама збирається до Франції на переговори Групи восьми, а під кінець тижня – до Польщі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG